Амерички Стејт Департмент упозорио је данас туристе из САД, да постоји могућност да терористичке групе планирају нове нападе у Шри Ланки, после низа експлозија у којима је погинуло 290 људи, а 500 је рањено.

"Терористи могу напасти и без упозорења", речено је у упозорењу Стејт Департмента, пренео је Ројтерс.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - BILANS ŽRTAVA U ŠRI LANKI: 207 poginulo, 450 ranjeno; Uhapšeno 13 osumnjičenih; Nema Srba među poginulima (FOTO+VIDEO)

Даље се наводи да су потенцијалне мете туристичке локације, путничке станице, трговински центри, хотели, богомоље, аеродроми, и друга јавна места.

ПРЕДСЕДНИК ШРИ ЛАНКЕ ДАО ВОЈНИЦИМА РАТНА ОВЛАШЋЕЊА

Председник Шри Ланке Маитрипала Сирисена дао је војницима свеобухватна ратна овлашћења за хапшење и притварање осумњичених након бомбашких напада у којима је погинуло најмање 290, а повређено више од 500 људи.

Из канцеларије председника саопштили су да ће мера ступити на снагу у поноћ.

ШРИ ЛАНКА:ПОСЛЕ ЕКСПЛОЗИЈА, ПРОНАЂЕНА БОМБА И НА АЕРОДРОМУ

Импровизована експлозивна направа пронађена је у близини јединог међународног аеродрома који се налази у Коломбу, главном Шри Ланке, коју су специјалне јединице ваздухопловства безбедно уништили контролисаном експозијом.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - SNIMCI USKRŠNjEG MASAKRA OBILAZE SVET: Delovi tela na sve strane, lokve krvi po podovima crkvi (UZNEMIRUJUĆE)

Вест о проналаску бомбе објавили су на Твитеру новинари Би-Би-Сија Азам Амин и Скај њуза Невил Лазарус, што су потом пренели британски таблоиди.

Како је јавила локална телевизија "Сираса", импровизована бомба пронађена на путу у близини аеродрома "Бандаранаике".

Портпарол ваздухопловства Шри Ланке изјавио је да је бомба пронађена у ПВЦ цеви дугачкој два метра, преноси "Мирор".

Ситуација на аеродрому је, судећи по снимцима са друштвених мрежа, била хаотична због затварања и гужви.

Бомба је пронађена неколико сати након координисаних напада на цркве и хотеле у Шри Ланки у којима је погинуло више од 290 људи, а више стотина је повређено.

ФОРЕНЗИЧАРИ: СЕДАМ БОМБАША САМОУБИЦА ИЗВЕЛО НАПАДЕ

Форензички тим владе Шри Ланке саопштио је да је седам бомбаша самоубица извело шест симултаних напада на три цркве и три луксузна хотела у и око Коломба на Ускрс.

Владин аналитичар Аријаннада Велианга рекао је да је анализом делова тела нападача установљено да су нападе извршили бомбаши самоубице, пренела је агенција АП.

Двоје људи било је укључено у напад на хотел Шангри-Ла, по један нападач на Синамон Гранд, Кингсбери и Сент Ентони Шрајн у Коломбу, цркву Сент Себастијан у граду Негомбо и цркву Зион у граду Батикалоа.

Два бомбашка напада неколико сати касније у гостионици и близу надвожњака на ободу Коломба још увек су под истрагом.

Осумњичени нападачи су детонирали експлозив у кући недалеко од експлозије код надвожњака и том приликом су тројица полицајаца изгубила живот.

Међу погинулима има држављана САД, Британије, Индије, Кине и других земаља.

КОЛОМБО: УВЕДЕН ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС

Власти Шри Ланке увеле су данас полицијски час у главном граду Коломбу, дан пошто је у низу бомбаских напада погинуло 290, а рањено око 500 људи, саопштила је владина служба информисања.

Како јавља Ројтерс, снаге безбедности спроводе претресе широм острва у потрази за одговорнима за експлозије бомби у црквама и хотелима.

За сада нико није преузео одговорност за бомбашке нападе у Шри Ланки.

ЗА НАПАДЕ КРИВА ЛОКАЛНА ЕКСТРЕМИСТИЧКА ГРУПА?

Министар здравља Шри Ланке окривио је локалну екстремистичку групу за напад на три цркве и три луксузна хотела у и око Коломба, у којима је погинуло 290 људи, а 500 је рањено, пренео је АП.

Како наводи Ројтерс, портпарол владе Шри Лнке је поручио да су напади изведени уз помоћ међународне мреже.

Полиција је јуче ухапсила 13 осумњичених за нападе које је министар одбране Руван Вијевардена описао као терористичке.

Он је рекао да је већина напада на цркве и хотеле, у којима је погинуло 290 људи, а стотине рањено, била самоубилачке природе.

У НАПАДИМА УБИЈЕНО 39 СТРАНИХ ТУРИСТА, 28 РАЊЕНО

Министар туризма Шри Ланке саопштио је да је 39 туриста погинуло, а 28 повређено у нападима на цркве и хотеле у недељу.

Министар Џон Амаратунга је истакао да влада чини све да би се осигурала безбедност људи у земљи, преноси АП.