МОСКВА - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

Нови председник Украјине у наредних пет година биће комичар, сценариста и глумац,  иначе, дипломирани правник Владимир Зеленски (41). Он је у другом кругу убедљиво победио досадашњег председника Петра Порошенка. Према незваничним резултатима избора Зеленски је  добио 73 одсто  гласова, а Порошенко око 25 одсто. Ниједан  председник Украјине у постсовјетској историји није добио такву подршку на изборима као Владимир Зеленски.

Чим је чуо резултате Зеленски се захвалио грађанима Украјине који су гласали да он буде нови председник, као и својим родитељима и тиму који му је помагао.

Порошенко је  у недељу увече признао пораз и честитао Зеленском кога је  у предизборној кампањи стално потцењивао. Иначе, Порошенко је поручио да остаје у политици. Изборни штаб Порошенка је већ најавио да ће  припремити реванш на парламентарним изборима и надају се да ће Блок Порошенка имати као и до сада већину у Врховној ради тј.парламенту.

Тешећи себе Порошенко је  цитирао Винстона Черчила који је говорио – никада се не предај... Он је обећао да ће се борити за  европски пут Украјине, за улазак у НАТО и  заштиту украјинске  армије.

Интересантно је да је бивши председник Леонид Кучма после избора рекао да  жали новог председника  јер  рату не види крај,земља се раздваја а прети и опасности од  банкрота земље. Он је  посаветовао новом председнику  да мање обећава а више ради.

 У првој реакцији Москве заменик министра спољних послова Григориј Карасин је рекао да резултат избора  показује да градјани Украјине желе промене. У изборном штабу  Зеленског кажу да су преговори са Москвом један од приоритених задатака.

Иако је до суботе Вашингтон подржавао Порошенка као искуснијег политичара, дан уочи избора амерички државни секретар Мајк Помпео телефонирао је обојици кандидата. Изјавио је да је Америка спремна да сарађује са оним кога изабере народ Украјине.

УПОЗОРЕЊЕ АМЕРИКЕ Украјински медији тврде да је новоизабрани председник добио упозорење из Вашингтона да не дира Петра Порошенка. Истовремено, Амбасада САД у Кијеву је честитала победу Зеленском.


Први круг је одржан 31. марта, када је Зеленски освојио 30,24, а Петар Порошенко 15,95 одсто гласова. Колико је уочи другог круга атмосфера у Украјини наелектрисана доказ је то што је било ангажовано око 40.000 полицајаца који су чували биралишта. А границу према Русији чувало је шест хиљада граничара.

Милијардер Порошенко и шоумен Зеленски су се у економским програмима мало разликовали. И један и други обећавали су просперитет земље, као да заборављају да устав ограничава могућности председника што се тиче утицаја на економију. Максимално могу да дају предлоге Врховној ради. Ни Порошенко ни Зеленски нису говорили о великој задужености земље у иностранству и зависности од кредита које очекују од ММФ.

Предизборни програм Порошенка "Велика земља слободних и срећних људи" у другој реченици наводи да му је главни циљ улазак Украјине у ЕУ и НАТО. Кандидатуру за ЕУ Кијев може да преда тек 2023. године.

Избори су показали да Украјинци нису сагласни са Порошенком,  да је земља у последњих пет година постигла то што није могла деценијама, а главни адут му је што је новооснована расколничка црква добила томос, односно признање аутокефалности од Цариградске патријаршије.

Хумориста Зеленски у свом програму тврдио да машта да млади људи више не одлазе у печалбу. Обећава да ће лакше долазити до станова, а да ће корупционаши седети у затворима. Лекарима и просветарима обећава двоструко веће плате. Зеленски тврди да се последњих година у Украјини није могло поштено радити.

Оба кандидата обећавају повратак Крима и Донбаса. Разлика је што Зеленски тврди да у Украјини не треба никога присиљавати да говори само украјински, већ да се на руском слободно говори. И он сам углавном говори руски. Зеленски нема амбиција да на тенку као ослободилац уђе у Донбас, о чему је маштао Порошенко.


Володимир Зеленски / Фото Танјуг-АП


ПОРОШЕНКОВ ПОСЛЕДЊИ УКАЗ

У СУБОТУ, кад је забрањена било каква агитација, Порошенко је потписао указ којим је утврђен план о украјинској интеграцији у ЕУ и НАТО. Реализацијом тог плана треба да се бави влада која квартално мора да информише председника. Влада је тај документ одобрила 10. априла ове године.

ОТАЦ ДВОЈЕ ДЕЦЕ

Владимир Зеленски има супругу Јелену, која је завршила грађевински инжињер, али никада није радила у струци,  већ пише сценарије за хумористичке програме. Владимир и Јелена имају ћерку Александру и сина Кирила.