МОСКВА - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА "НОВОСТИ"


МАДА је уочи другог круга избора добио подршку из Вашингтона, шансе Петра Порошенка да добије у недељу битку против Владимира Зеленског су мале. Морало би се догодити чудо или велика крађа гласова па да Порошенко и наредних пет година остане у председничкој фотељи. Због лоше изборне кампање, али и незадовољства становништва, поготово оног млађег, Порошенку је још више пао рејтинг. За Зеленског је спремно да гласа чак 72,2 одсто оних који намеравају да изађу на биралишта, а за Порошенка само 25,4 одсто.

У победу Зеленског сада се све више верује, па је постало актуелно питање - хоће ли Петар Порошенко после пораза заиста побећи из земље. Али, многи тврде да Порошенко без политичке перспективе више није интересантан Западу.

У Одеси која се и у совјетско време сматрала градом хумориста, на друштвеним мрежама пишу да ће у недељу бити супарници Украјинац Порошенко кога сматрају Јеврејином и Јеврејин Зеленски кога сматрају Украјинцем.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Порошенко сад шаље грађане на полиграф


Да су мале шансе Порошенка да добије други круг избора показује и то што су почели да напуштају функције људи из председничке администрације. Оставку је дао заменик председника администације Валериј Кондратјук који је контролисао рад обавештајних служби, затим саветник председника и бивши шеф украјинске службе безбедности Игор Смешко. Тврди се да је земљу напустио главни војни тужилац Анатолиј Матиос.

Главни адут Порошенка против Зеленског је да "хумориста нема политичког искуства и не може добро да руководи земљом".

Хумориста Зеленски у свом програму тврди да машта о томе да млади људи више не одлазе у печалбу тражећи себи посао. Младима обећава да ће лакше долазити до станова а да ће корупционери седети у затворима.

Што се тиче односа са Русијом, оба кандидата обећавају повратак Крима и Донбаса.

ПОМПЕО РАЗГОВАРАО И ЗА ЗЕЛЕНСКИМ И СА ПОРОШЕНКОМ

КИЈЕВ, 21. априла (Танјуг) - Амерички државни секретар Мајк Помпео разговарао је телефоном са оба кандидата за председника Украјине, Владимиром Зеленским и Петром Порошенком, саопштио је специјални представник САД за преговоре о Украјини Курт Вокер.

"Секретар Помпео је назвао обојицу кандидата у петак увече како би нагласио подршку САД украјинском суверенитету и територијалном интегритету", написао је Вокер на Твитеру, преноси ТАСС.

Помпео је, како је додао, поновио спремност САД да сарађују са оним ко победи на председничким изборима у Украјини у недељу.