У Украјини ће сутра бити одржан други круг председничких избора у којем ће гласачи бирати између актуелног шефа државе Петро Порошенка и његовог противкандидата, комичара Володимира Зеленског, који по анкетама јавног мњења има предност.


У првом кругу избора 41. годишњи Зеленски освојио је 30 одсто гласова, док је Порошенко (53) задобио поверење само 16 одсто бирача.


Порошенко, који по предизборним анкетама прилично заостаје за Зеленским, свог противника је на синоћној дебати оптужио за недостатак политичког искуства које је, како сматра, неопходно да би одржало Украјину на њеном прозападном курсу и спречило Русију да је привуче назад "у своју орбиту", преноси АП.


Зеленски, који је популарност стекао тумачећи лик председника који се бори против корупције у популарној ТВ серији, на провокације је одговорио назвавши председника "вуком у овчијој кожи" и оптуживши га за ендемску корупцију у земљи.


Он је инсистирао на томе да ће наставити са интеграцијом Украјине ка Западу.


Дебату је у највећој спортској арени у Кијеву пратило неколико десетина хиљада гледалаца, гласно навијајући за своје кандидате.


"Он би био слаб шеф државе који не би могао да се супротстави Путину", рекао је Порошенко и додао: "Глумац не може водити рат против Русије''''.


Зеленски је узвратио оптужбама да Порошенко одржава канале са Кремљом и наставља да продаје своје слаткише у Русији, упркос жестоком сукобу између две суседне земље.