Украјински суд поништио је национализацију највеће домаће банке ПриватБанк, што је наишло на оштру реакцију председника државе, али и централне банке.

Украјинска централна банка је саопштила данас да се у пресуди суда о незаконитости национализације ПриватБанк наводи и да би стране повезане са некадашњим власницима те банке требало да буду искљуцене из судског поступка, преноси Ројтерс.

"Ако та одлука буде спроведена у дело, то ће омогућити странама повезаним са бившим власницима да потражују новац од ПриватБанк", саопштила је централна банка, најављујући жалбу на одлуку суда.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Amerika za Porošenka

Бивши власници ПриватБанк воде серију судских спорова против украјинских власти због национализације тог највећег украјинског кредита крајем 2016. године.

Суд у Кијеву донео је јуче пресуду у корист бившег власника ПриватБанк, Игора Коломојскија, који је поднео тужбу против централне банке Украјине и финансијских власти.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - RUSIJA ODGOVORILA UKRAJINI: Zabrana uvoza mašina i izvoza nafte

Остало је, међутим, нејасно како ће и када банка бити враћена Коломојскију.

Америчка агенција АП наводи да је његов лик у последњих неколико недеља све присутнији у Украјини, земљи која у недељу излази на биралишта да би изабрала новог председника.

Верује се да Коломојскиј, који сада живи у Израелу, има везе са Владимиром Зеленским, комичарем који је постао фаворит у трци за председника, оцењује АП.

Пресуда суда о незаконитости национализације банке би, како је оценио украјински председник Петро Порошенко, могла изазвати велику економску кризу или цак и банкротство земље.

Страни медији оцењују да је експлозивна објава дата само пар дана пред други круг председничких избора, у који су ушли Порошенко и популарни комичар Владимир Зеленски.

ПриватБанк је национализована 2016. године након што су власти откриле мањак капитала од преко пет милијарди долара. Банка је тада била у власништву Коломојскија, којег је Порошенко нешто раније именовао за гувернера једног од украјинских региона, али је касније дошао у сукоб са председником.