МОСКВА - Портпарол Кремља Димитриј Песков изјавио је да руски и севернокорејски лидери Владимир Путин и Ким Џонг Ун имају пред собом "велики број питања" о којима зговарати током предстојећег сусрета.

"Прво и најважније је развој билатералних односа, друго, питање денуклеаризације и регионалне сарадње, тако да је распон питања о којима и расправљати прилично велики", рекао је Песков, преноси Тас.

Он је подсетио новинаре да је реч о самиту две суседне државе, које деле прилично дугу границу.

"Наше земље нису сместене на разлицитим континентима, ми се границимо једни с другима", нагласио је Песков коментарисухтев да упореди предстојеће разговоре између Путина и Ким Џонг Уна и ранијих самита председника САД и лидера Северне Кореје.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Кремљ: Ким Џонг Ун стиже у Русију до краја априла

Говореоцекивањима Кремља од састанка двојице лидера, Песков је подсетио да "Москва и Путин нису имали одвојене разговоре са севернокорејским руководством неко време".

"Као што се се Путин је посетио Пјонгјанг почетком 2000-их када је имао контакте са севернокорејским званичницима на највишем нивоу. После је дошло до дуже паузе када је доминирало питање денуклеаризације Корејског полуострва", подсетио је Песков.

Портпарол Кремља такоде је подсетио да Русија подржава денуклеаризацију Северне Кореје, односно Корејског полуострва.

"Нема сумње да ће Русија бити спремна да учини све што је у њеној моћи да унапреди процес денуклеаризације Корејског полуострва", нагласио је он.

Истовремено, Песков је подвукао да Русија по овом питању води своју независну политику и не координира своје напоре са САД.

"Ми размењујемо одређена мишљења. Наравно, питање Корејског полуострва је тема вредна размене мишљења две државе, али не можемо рећи да постоји било каква координација позиција", појаснио је он на крају. У четвртак је информативна слузба у Кремљу саопштила је да руски председник Владимир Путин и лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун састати у Русији, највероватније у Владивостоку, до краја априла, подсећа агенција.