Америчко Министарство правде објавило је данас јавности извештај специјалног тужиоца Роберта Малера, према коме нема доказа о дослуху Русије са Трамповим изборним штабом.

Што се тиче питања да ли је Трампова кампања била у дослуху са Русијом током председничке кампање 2016, Малер је написао:

"Док је истрага идентификовала бројне везе између појединаца са руском владом и појединаца повезаних са Трамповом кампањом, докази нису били довољни да се поднесе кривична пријава", преноси агенција АП.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Амерички медији: ЦИА убедила Трампа да протера руске дипломате

Малер констатује да нема довољно доказа да се било који званичник кампање оптужи за рад као агент Русије.

Извештај садржи и наводе о Трамповим настојањима да преузме контролу над истрагом и издејствује Малерово уклањање са случаја, како би га спречио да истражи потенцијалну опструкцију правде од стране америчког председника, наводи АП.

У извештају стоји да је у јуну 2017. године, Трумп наредио саветнику у Белој кући Дону Мек Гану да позове вршиоца дужности државног тужиоца и каже му да се Малер мора сменити јер је у сукобу интереса, што је овај одбио, преноси АП.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Редигована верзија Мулеровог извештаја треба да буде објављена у четвртак

За све то, Малер је у свом извјештају навео да не може коначно да се утврди да је Трамп починио кривично дело ометање правде.

Амерички секретар за правосуђе Вилијам Бар је на конференцији за новинаре сат и по пре него је Министарство правде објавило Малеров извештај о руском мешању у америчке председничке изборе, одлучно бранио председника Доналда Трампа, наглашавајући да је истрагом утврђено да Трампова кампања није била у дослуху са Москвом.

Извештај, који се састоји из два дела и има 448 страница, говори о томе како је Трамп стално покушавао да преузме контролу над истрагом о руском мешању.

Малер је навео 10 епизода у вези могуће опструкције правде, укључујући Трумпово отпуштање директора ФБИ Џејмс Комија, председникову директиву подређенима да се Малер отпусти и покушаја да се охрабре сведоци да не сарађују у истрази.

Вилијам Бар је на конференцији за новинаре напоменуо да се у извештају износе детаљи о "десет епизода", повезаних са Трампом и могућим покушајима да се опструише правда ометањем Малерове истраге, али је истакао да он и заменик Род Розенстајн нису били сагласни са појединим Малеровим правним теоријама о опструкцији правде и да су сматрали да по законској дефиницији оне нису представљале ометање истраге.

Трампов правни тим назвао је резултате "тоталном победом за председника".

Одмах после Барове конференције за новинаре, Трамп је на Твитеру поставио своју фотографију и пропратни текст: "Нема дослуха. Нема опструкције. За мрзитеље и радикалне демократске левичаре - КРАЈ ИГРЕ".

Бар је копије извештаја проследио Конгресу више од сат после конференције за новинаре, а демократе су га због тога оптужиле да је заказао конференцију за новинаре да би утицао на јавно мњење пре него што други буду у прилици да донесу закључке о извештају.

Демократски лидери Ненси Пелоси и Чак Шумер затражили од Малера да сведочи у Конгресу.


ПЕСКОВ: САГЛЕДАТИ ДА ЛИ ЈЕ МАЛЕРОВ ИЗВЕШТАЈ ВРЕДАН АНАЛИЗЕ

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је данас да треба сагледати да ли је извештај специјалног саветника САД Роберта Малера о резултатима истраге о наводној умешаности Русије у америчке изборе 2016. године уопште вредан анализе, и да ли са извештајем треба упознати руског председника Владимира Путина.

"Непходно је прелистати документ, и сагледати да ли садржи нешто вредно анализе", рекао је Песков, одговарајући на питање да ли ће Путин бити информисан о извештају, пренео је Тасс.

Амерички државни тужилац Вилијам Бар је раније изјавио да Малерова истрага није утврдила да су Трамп, или чланови његовог предизборног штаба сарађивали са Русијом током предизборне кампање 2016. године.

"Истрага није утврдила да су се припадници Трамповог предизборног штаба уротили или координирали са руским властима у активностима у вези са изборима", рекао је Бар на конференцији за новинаре, пренео је Ројтерс.