Израелске ваздухопловне снаге су наводно први пут користиле суперсоничну ракету "Ремпејџ" (Rampage) ваздух-земља за напад на иранске позиције у Сирији, јављају страни медији.

Израел је наводно напао иранску фабрику ракета земља-земља у сиријској бази крај Хаме у суботу и сателитски снимци израелске обавештајне компаније ИмиџСат Интл (ImageSatIntl, ISI) су показале да је потпуно уништена.

Прочитајте још: ПОГЛЕДАЈТЕ: Овако је Израел ракетирао Алеп (ВИДЕО)

"Главна индустријска постројења су потпуно уништена, укључујучи главни хангар и три додатна хангара за производњу и зграде", навела је та компанија, али Израел није преузео одговорност за напад.

Сиријска новинска агенција САНА јавила је да су израелски авиони испалили ракете из либанског ваздушног простора око 02.30 у суботу.

Прочитајте још: Након повлачења Америке из Сирије, на сцену ступа — Израел

Фабрика се налази у близини других постројења повезаних с иранским SSM пројектом у Сирији која су и раније била мета наводних израелских напада у последње две године.

Названа "Ремпејџ" по полуларној видео игри, ракета је супесонична дугометна са бојевом главом, ракетним мотором и навигацијом које омогућава прецизно циљање.

Експерти кажу да та ракета може да буде примећена али ју је врло тешко пресрести између осталог због брзине. Ракетом се наоружавају борбени авиони Ф-15, Ф1-6 и Ф-35 .

Ракета дужине 4,7 метара, тешка 570 килограма, је навођена ГПС системом и може да дејствује у свим временским условима и дању и ноћу.

Неки израелски медији преносе да је ракета успешно избегла унапређене противракетне пресретаче типа С-300.

Ракету је изградила Израелска аеро-космичка индустрија и она је у основи неутралисала ракете С-300 којима је недавно снабдевена сиријска војска.

Израел је више пута наглашавао да ће учинити све што може да спречи Иран да се учврсти у суседној Сирији.