БРИСЕЛ - Висока представница ЕУ Федерика Могерини изјавила је да очекује да ће у јуну Северна Македонија и Албанија почети преговоре о приступању Европској унији, преноси ТВ21.

Она је током пленарне седнице одбора за спољне послове Европског парламента рекла да је "Балкан у Европи и да очекује да ће у јуну Северна Македонија и Албанија почети приступне преговоре са ЕУ".

"Када погледате мапу Европе, видећете да је Балкан у Европи. Ја не бих желела да користим термин проширење, већ уједињење Балкана са Европом", истакла је Могеринијева, која је поново похвалила Споразум из Преспе Грчке и Северне Македоније.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Северна Македонија улази у грчке уџбенике

На седници Европског савета у јуну прошле године донета је одлука да се датум о почетку преговора са Северном Македонијом и Албанијом усвоји за годину дана, односно на састанку у јуну ове године.

Државе-чланице Европске уније немају јединствен став по овом питању, док поједини европски званичници сматрају да ће одлагање почетка преговора, посебно са Северном Македонијом након потписивања Споразума из Преспе, негативно утицати на процес реформе унутар ове државе.

Такође ни датум са Албанијом о почетку преговора са ЕУ није известан имајући у виду политичку нестабилност с којом се суочава ова држава у последњих неколико месеци, напуштање парламента од стране опозиције, као и негодовање суседа попут Грчке када је реч о правима мањина у тој држави.

Европски комесар за суседску политику Јоханес Хан недавно је рекао да ће одлагање и успоравање процеса интегрисања држава Западног Балкана у ЕУ бити од значаја само за државе које не деле исте вредности са државама Уније и које теже да повећају свој утицај у овом региону.