Европска унија разматра да на низ америчких производа уведе царине у вредности од 19 милијарди евра, у знак одмазде према подстицајним мерама које је Америка увела због „Боинга“, преноси РТ.

Овај потез би био најновији у ескалацији дуготрајног спора између Брисела и Вашингтона, који једни друге оптужују за давање нелегалних подстицаја водећим произвођачима авиона.

Европска комисија би свакој чланици ЕУ требало да пошаље списак америчких производа на које би се ове царине односиле. „Еурактив“ јавља да би укупна вредност ове робе на тржиште Еу могла да достигне око 19 милијарди евра.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - "Боинг" приземљен до даљег после трагедије у Етиопији

Овај број је знатно већи од првобитне процене ЕК о штети коју су изазвале олакшице које од САД добија „Боинг“. Тај број је, рецимо, 2012. године износио 12 милијарди долара.

Њујоршки „Блумберг“ пише да ће вредност царина износити 10,2 милијарде долара.

Списак производа на које ће се царине односити биће објављен у среду.

Подсетимо, амерички председник Доналд Трамп запретио је царинама Европској унији у вредности од 9,7 милијарди евра, након што је Светска трговинска организација саопштила да су европске олакшице за компанију „Ербас“ оставиле последице по САД.

(Спутњик)