САНКТ ПЕТЕРБУРГ - Председник Русије Владимир Путин поново је у уторак позвао на поштовање међународног права како би се избегле ситуације сличне бомбардовању Југославије.

Путин је то рекао одговарајући председнику Финске Саулију Нинистеу, који је оценио да је Русија сама крива за санкције, које су јој уведене.

Руски председник нагласио је да Савет безбедности УН мора да одобри санкције да би оне биле легалне истичући да се то у овом случају није догодио, што значи да су мере уведене против Русије нелегалне.

"Нико не уводи санкције против оних који доводе земље у ситуацију да морају да предузимају мере како би заштитиле своје интересе. Вратимо се поштовању елементарних норми међународног права и Повеље УН и можда онда нећемо морати да мислимо о последицама бомбардовања Југославије и стварима у вези са сличним, грубим кршењима међународног права", рекао је Путин.

Он је позвао да се свет врати нормалном политицком животу и постане свестан да је међусобно зависан. "Треба да радимо заједно ако мислимо да постигнемо заједнички резултат", поручио је Путин.

Шеф Кремља је подсетио и да је Европска унија претрпела већу штету због антируских мера од саме Русије, наводећи да су, према подацима Европске комисије за 2015. и 2016. годину, губици изазвани санкцијама износили око 50 милијарди, док се губици Русије процењују на између 25 и 26 милијарди евра.

Путин је додао да је, према оценама немачких званицника, та земља због неостварене зараде претрпела штету у износу од 56 милијарди евра, док штета за Русију износи три пута мање, пренео је Спутњик.ПУТИН ПРЕДСЕДНИКУ ФИНСКЕ: НЕ ЖЕЛИМО ДА СЕ АРКТИК ПРЕТВОРИ У КРИМ!

Председник Русије Владимир Путин сматра да САД „затежу“ само када то њима одговара, док на интересе других не обраћају пажњу.

„Подсећам још једном да, какве год да су санкције, први терет течног природног гаса са Јамала је отишао у САД, смешно, али то је чињеница. Трговина се наставља. Јер тамо, где одговара нашим америчким партнерима-пријатељима, Русија транспортује, а кад треба у Европу, одмах нешто затежу. Ако им није од користи, на интересе осталих држава не обраћају пажњу“, рекао је Путин на пленарној седници Међународног арктичког форума.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Путин: Нуклеарна електрана "Акуја" и "Турски ток" најважније компоненте европске енергетске сигурности

Он је додао да западне санкције неће омести реализацију планова Русије за развој Арктика.

„Чак у неком степену то нас подстиче да активно развијамо сопствене технологије“, рекао је Путин.

Руски председник је одговорио на речи председника Финске Саулија Нинисте, који је рекао да је Русија сама крива за санкције, нагласивши да Крим не припада арктичкој зони.

„Крим, колико знам, није у арктичкој зони. Међутим, ипак ћу вам рећи: ми смо се окупили овде како бисмо разговарали о проблемима Арктика. Не бисмо желели да се због мера које нису благовремено предузете Арктик претвори у нешто слично Криму, а да се Крим претвори у пустињу“, рекао је Путин.

То нису празне речи, рекао је он и подсетио да се у слојевима Арктика могу наћи остаци тропских биљака и животиња.

„У историји човечанства је то већ било. Треба да разумемо шта се дешава и заједно реагујемо“, нагласио је руски председник.

„Када су наш цар-реформатор Петар I и шведски краљ-романтик Карло XII ратовали, од тада је прошло много времена и сада се неки проблеми, о којима говоримо данас, могу решити само заједничким напорима. Због тога смо се данас и окупили. Мислим да ће то бити корисно“, додао је Путин.

(Спутњик)

ПУТИН: СПРЕМНИ СМО ЗА ОБНАВЉАЊЕ ДИЈАЛОГА СА САД

Руски председник Владимир Путин изјавио је данас да је истрага специјалног саветника Роберт Малера у САД потврдила више пута поновљена негирања Москве да је била повезана са изборном кампањом америчког председника Доналда Трампа.

Путин је, говорећи на пленарној седници форума „Арктик-територија дијалога“ у Санкт Петербургу, рекао да тврдње о мешању Русије у избор америчког председника одражавају чињеницу да демократе у САД не могу да прихвате неуспех на председничким изборима 2016. године, преноси АП.

Руски председник такође сматра да су њихови напади на Трампа непоштовање бирача и да одражавају кризу америчког политичког система.

Путин је изразио наду и да ће се ови сукоби на унутрашњем плану завршити и нагласио да је Русија спремна за обнављање дијалога са САД по питањима која су од великог значаја за две државе и за целокупно човечанство, попут разоружавања, борбе против тероризма и климатских промена.

Одговарајући на питање да ли ће подржати кандидатуру председника Трампа на изборима 2020. године, Путин је нагласио да ће Русија поштовати сваки избор америчких грађана, наводи агенција.