Немачки извоз и увоз пали су у фебруару више него што се очекивало, показали су данас објављени званични подаци.

То је, како оцењује Ројтерс, најновији показатељ да ће највећа европска економија у првом овогодишњем тромесечју вероватно имати слабашан раст услед појачаних тензија које долазе из иностранства.

Према десезонираним подацима, извоз је пао за 1,3 одсто на месечном нивоу, што је највећи пад у 12 месеци, док је увоз пао за 1,6 одсто, саопштио је немачки Федерални завод за статистику.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Usporava nemačka ekonomija, eksperti nisu optimistični

Трговински суфицит порастао је на 18,7 милијарди евра са ревидираних 18,6 милијарди евра из претходног месеца.

Немачки извозници погођени су успоравањем светске економије, трговинским споровима и Брегзитом, оцењује британска агенција.

"Једноставно се чини да је превише различитих криза у глобалној трговини да би немачки извозни сектор у исто време могао да пркоси свима њима", рекао је економиста Карстен Брзески из компаније ИНГ.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Šili: Nemačka ekonomija zahteva nove migrante

Као ризике по немачку привреду је поменуо трговински спор између САД и Кине, све већу бојазан од Брегзита без договора, могуће "хлађење" кинеске економије и проблеме на другим тржиштима у успону.

Водећи немачки економски институти прошле недеље су смањили прогнозе привредног раста Немачке за 2019. годину, и упозорили да је дугорочни замајац дошао до краја.

Економисти који су учествовали у Ројтерсовој анкети предвиђали су пад извоза од 0,5 одсто, пад увоза од 0,7 одсто, и да ће трговински суфицит пасти на 18 милијарди евра.

Немачка је у својој 10. години економске експанзије, али је крајем прошле године "за длаку" избегла рецесију, остварујући у 2018. години најнижу стопу раста за пет година.