САД су позвале на хитну обуставу војних дејстава у Либији док истовремено Либијска национална армија (ЛНА) предвођена Калифом Хафтаром напредује ка престоници, Триполију.

Амерички државни секретар Мајк Помпео навео је у саопштењу да је "дубоко забринут због борби недалеко од Триполија" и позвао је на разговоре како би дошло до окончања сукоба, пренела је агенција Ројтерс.

Како је истакао, САД се противе војној офанзиви снага Калифа Хафтара и траже моментални прекид тих војних операција ка либијској престоници.

Прочитајте још - БЕСНИ БИТКА ЗА ТРИПОЛИ:Расте број погинулих и рањених, у сукобима убијено 14 војника ЛНА (ФОТО+ВИДЕО)

Министарство здравља либијске међународно признате владе саопштило је да је 11 људи убијено и 23 рањено у сукобима на југу Триполија, али није прецизирано да ли је реч о цивилима или борцима.

УН су јуче позвале зараћене стране на двочасовни прекид ватре како би се жртве и цивили евакуисали, али је упркос томе сукоб настављен.

Прочитајте још - ОТПРАВНИК ПОСЛОВА У АМБАСАДИ СРБИЈЕ У ЛИБИЈИ: Срби безбедни, не плаше се

Либија је транзитна тачка стотинама хиљада миграната који прелазе Сахару у нади да ће се домоћи Средоземног мора и Европе.

Офанзива Хафтарових снага започела је прошле седмице и изненадила, како наводи британска агенција, Уједињене нације и поткопала планове о проналажењу договора о мапи пута за изборе, а што треба да разреши дуготрајну нестабилност у Либији.