Холандска служба безбедности (АИВД) саветовала је данас своју владу да не користи технологије из земаља које воде активне кампање хакерских напада на Холандију, као што су Кина и Русија.

Ова препорука долази у тренутку када холандска влада разматра опције за нову телекомуникацијску мрежу 5Г за наредне године и настоји да замени своју домаћу мрежу за сервис хитних служби, познат као Ц2000, преноси Ројтерс.

АИВД је означила кинеске и руске покушаје дигиталне шпијунаже као велики безбедносни ризик.

"Непожељно је да Холандија размењује осетљиве информације или да наши витални процеси зависе од хардвера или софтвера компанија из земаља које воде активне сајбер програме против холандских интереса", наводи АИВД у свом годишњем извештају.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - NOVA OBJAVA RATA „HUAVEJU“: Britanija stala na stranu Amerike

Холандски премијер Марк Руте одбио је да искључи могућност пословања с кинеским компанијама које развијају нове технологије, чак и у ситауцији када холандски кључни савезници САД и Аустралија ограничавају приступ кинеском Хуавеију мобилној мрежи нове генерације на национално - безбедносној основи.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  Merkel: Nemačka da utvrditi bezbednosne standarde za 5G

Вашингтон је раније поручио да је Хуавеј у потпуности подређен кинеској држави упозоривши да његова мрежна опрема може да садржи приступ компјутерским системима или шифрованим подацима који заобилазе уобичајене сигурносне механизме, а што отвара могућност за сајбер шпијунажу.

Кинески Хуавеј је на ово одговорио да је таква забринутост без основа, преноси агенција.