Како је објављено ове недеље, немачка компанија "Факт АГ" планира да уложи око милијарду евра у читаво једно пољопривредно подручје у Мађарској, заједно са погоном прераде, логистиком и смештајем радника.

Одабране су мађарске општине Хеђешхалом и Бизоња на северозападу земље, недалеко од Аустрије и Словачке у коме већ постоје одличне саобраћајне везе, пише DW.

Инвестиција коју је договорила немачка фирма "Факт АГ" у Мађарској, по обиму се може мерити и са највећим индустријским улагањима. Настаје читав град са огромним површинама намењеним интензивној пољопривреди.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Фолксваген још није одлучио где ће градити фабрику

Гради се и фабрика за прераду пољопривредних производа, и то не само из сопствених засаде, као и складиште и хладњаче са површином од око 150.000 квадратних метара.

Ту ће бити и логистички центар, посебна железничка станица, а све поред приступних путева до аутопути који туда пролази. Поврх свега, тамо би требало да настане и највећи рибњак на територији читаве Европе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Орбан предвиђа слом либералног царства: Европа Европљанима, доста Америке

"Све то представља ново раздобље за комплетну пољопривреду Мађарске", хвали се надлежни министар Иштван Нађи.

"Ова инвестиција у пољопривреду и прераду је највећа и најсложенија у последњим деценијама, и јединствена је у читавој централној Европи", тврди мађарски министар пољопривреде.

Фото "Факт АГ"

У пројекту учествује и немачка енергетска компанија "Е.ОН"која тврди да ће стакленици и комплетно производно подручје пре свега да користи еколошки одрживу енергију. Наиме, рачуна се и на тамошњу геотермалну енергију, иако су најзначајнији такви извори на југоистоку Мађарске, у општини Чонград. Тамо су још од осамдесетих година прошлог века Холанђани створили највећи геотермални комплекс стакленика у Европи.

С обзиром на размере посла, мађарска страна се нада да ће то створити најмање 5.000 радних места. Зато је предвиђена и изградња читавог малог града, са становима, дечијим вртићем и школом. Исто тако, рачуна се и на развој туризма.

Мађарски министар пољопривреде нада се да ће та нова инвестиција значајно смањити и увоз воћа и поврћа у Мађарску - до сада је на то одлазило око 160 милијарди форинти (око 500 милиона евра). Уместо тога, Мађарска би требало да постане оно што је некада и била: значајан извозник воћа и поврћа за читаву централну Европу.