ЕВРОПСКИ парламент у уторак је дефинитивно преломио - у марту 2021. године биће последњи пут уведено летње рачунање времена. Чланице ЕУ које се определе да остану при зимској варијанти, своје стандардно време прилагодиће у последњој недељи октобра те исте године.

Овим је, практично, укинута вишедеценијска пракса полугодишње корекције сата. Свака земља ће, за себе, одлучити да ли ће убудуће користити летње (кориговано), или зимско (природно) рачунање времена. Неће, дакле, постојати јединствено мерење времена ни у оквиру ЕУ, а нити на Старом континенту уопште.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ОДЛУЧЕНО: Укида се померање сата

Препорука Европског парламента гласи да се суседне земље међусобно ускладе, а ако саме не буду успеле да пронађу заједнички језик, Одбор за саобраћај Европског парламента процењиваће избор сваке државе чланице појединачно. Ако Одбор буде, на основу тога, утврдио да нова решења знатно ометају функционисање јединственог тржишта, моћи ће да поднесе предлог за одлагање примене нове директиве за највише 12 месеци.

Да би се избегла свеопшта неуједначеност, посланици у Стразбуру предложили су у уторак и да се формира координационо тело, у коме треба да буду и представници ЕК и земаља чланица ЕУ.


ПРВО НЕСЛАГАЊЕ ПОМЕРАЊЕ казаљки на сату повод је за ново размимоилажење Хрватске и Словеније. Док Хрватској, пре свега због туризма, више одговара летње рачунање времена, Словенија би да задржи зимско. Ова разлика би могла да доведе до великих проблема.

Прошлог августа, ЕК је објавила резултате јавног саветовања у којем је учествовало 4,6 милиона европских грађана. Велика већина, 84 одсто њих, изјаснила се да треба одустати од померања сата, а већина унутар те већине жели да се летње рачунање времена задржи током целе године.

Како подсећају светски медији, о проблему мењања рачунања времена одавно се дискутује. Почетком осамдесетих година, кад је ова промена увођена, сматрало се да ће се "продужењем" дана уштедети на енергији.

У међувремену, економска корист постала је дискутабилна. Осим тога, неки од главних трговинских партнера ЕУ - међу којима су Кина, Русија и Турска - не послују у складу са европским рачунањем времена. Пре свега, штетне последице по здравље људи и радни елан преузеле су примат.

Међу првима је то схватила Русија, која је престала са померањем казаљки још 2011. године, када је, као стално, усвојила летње рачунање времена, али је 2014. после бројних жалби својих грађана, прешла на зимско време као стално.