Руски председник Владимир Путин разговараће у Москви са председником Либана Мишелом Ауном о одлуци САД да признају суверенитет Израела над Голанском висоравни, саопштено је из Кремља.


Председник САД Доналд Трамп потписао је у понедељак декрет којим се признаје израелски суверенитет над Голанском висоравни.

Русија и Сирија, као и кључне европске државе, као што су Немачка и Француска, изразиле су противљење таквим једностраним акцијама, преноси ТАСС.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Трамп потписао: Голанска висораван је део Израела

"Такве одлуке несумњиво имају негативне последице са становишта решења за Блиски исток и опште атмосфере тражења политичког решења у Сирији", изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Либански председник раније данас је на састанку са председником Думе (руски Доњи дом Парламента) Вјачеславом Володином рекао да је Трампова одлука да призна израелски суверенитет над Голанском висоравни супротстављена међународном праву и може изазвати социјалне немире, преноси руска агенција.

Израел је заузео тај део сиријске територије током блискоисточног рата 1967. године, а СБ УН усвојио је 1981. године резолуцију којом се одлука Израела да наметне своје законе, надлежност и администрацију на окупираној Голанској висоравни проглашава ништавном и без међународног правног ефекта.