Није био дослуха са Русијом. Није било опструисања правде. Потпуно и тотално ослобађање. Нека Америка буде велика!

Шеф Беле куће Доналд Трамп овако је, путем друштвене мреже, глобално ликовао после закључења истраге специјалног тужиоца Роберта Малера, којом је утврђено да изборни штаб америчког милијардера није сарађивао са Русима током кампање за председничке изборе у САД 2016. године. После две године испитивања, 2.800 судских налога за сведочење и 500 претреса, Трампов лични адвокат Руди Ђулијани је рекао да су налази бољи него што је очекивао, а Бела кућа је саопштила да је то потпуно ослобађање Трампа.

Трамп је од самог почетка истраге одбацивао било какву повезаност људи из његове председничке кампање са Русијом, оцењујући да је реч о лову на вештице. Не памти се да се један амерички председник нашао под таквом салвом оптужби од усељења на најпрестижнију вашингтонску адресу:

- Срамота је што је наша земља морала да прође кроз ово. Искрено, срамота је што је ваш председник морао кроз ово да пролази - рекао је Трамп новинарима.

Амерички председник сада, међутим, очекује истрагу дела Демократске партије.

- Надајмо се да ће неко проверити другу страну - рекао је Трамп.

ПРОЧИТАЈТЕ И:МАЛЕРОВ ИЗВЕШТАЈ ПОКАЗАО:Трампова кампања није сарађивала са Русима; Кремљ: Нисмо упознати са главним налазима истраге


Како се прецизира у писму државног тужиоца САД Вилијама Бара које је упутио америчком Конгресу сумирајући налазе извештаја, Малер је радио са чак 19 правника, уз помоћ 40 аналитичара и особља америчког Федералног истражног бироа (ФБИ). Бар, истовремено, додаје да Малерова истрага није довољна да би се установила председникова опструкција правде. Малер је то препустио Министарству правде.

Малеров извештај је резултирао подизањем оптужница против 34 особе, од тога шест из Трамповог изборног штаба. Извештај у целини остаје поверљив, али Бела кућа је саопштила да Трамп не види "никакав проблем" да се објави, јер како је рекла портпарол Сара Сандерс, он тачно зна и шта се десило и шта се није десило.


КРЕМЉ: НИКАД СЕ НИСМО МЕШАЛИ

Нисмо видели извештај и зато нисмо у могућности да било шта детаљно коментаришемо - рекао је новинарима портпарол Кремља Дмитриј Песков. Додао је да је став Русије познат. - Наша земља се никада није мешала у унутрашње послове других земаља, укључујући САД.


ДЕКРЕТ О ГОЛАНУ

ТРАМП је у понедељак потписао декрет којим се признаје израелски суверенитет над Голанском висоравни. Он је прошле седмице најавио овај потез у "твиту", рекавши да је време да САД предузму тај корак након 52 године израелске контроле над стратешком висоравни на граници са Сиријом. Голанску висораван је Израел заузео од Сирије у блискоисточном рату 1967. године. УН сматрају Голанску висораван окупираном територијом.