Израелске снаге су данас напале циљеве широм појаса Газе, укључујући канцеларију главног вође Хамаса, у одговору на изненадни јутрошњи ракетни напад са те палестинске територије у којем је рањено седморо људи у централном Израелу.

Неколико удара из ваздуха чуло се у појасу, а у једној снажној експлозији је срушена вишеспратница у Газа Ситију. Израел је рекао да је та зграда служила као штаб војне обавештајне службе Хамаса.

Експлозија је била толико јака да су делови зидова одлетели на кров бироа АП-а, који се налази на једанаестом спрату суседне зграде.

Накнадно је јављено да је у још једној експлозији уништена канцеларија лидера Хамаса Исмаила Ханијеа.

Извештаја о жртвама још није било. Израелска војска је пре удара испалила пуцње упозорења да биле евакуисане зграде.

Израелска војска је појачала своје снаге на граници појаса Газе и разместила системе за противракетну одбрану у очекивању нових жестоких сукоба са исламским екстремистичким Хамасом који влада том палестинском територијом.


У већини великих градова у Израелу су отворена јавна склоништа, а на југу земље отказани су спортски догађаји и јавни транспорт. Лидери Хамаса су у међувремену прешли у илегалу.

Израелски медији наводе да би сукоби могли трајати данима. Израелски премијер Бењамин Нетањаху најавио је у Вашингтону да Израел неће толерисати ракетни напад и да одговара силовито на окрутну агресију.

Далекометна ракета испаљена са југа појаса Газе пала је на једну кућу и срушила је у Мишморету, северно од Тел Авива.


У експлозији је рањено је шест чланова једне породице, укључујући троје деце као и једну особу из суседне куће.

Изненадни сукоб избио је у време осетљиве ситуације и за Нетањахуа и за Хамас.

Нетањаху, који је скоро 13 година на власти, тежи да пети пут буде постане премијер након парламентарних избора 9. априла али га његови ривали оптужују, између осталог,да је исувише благ према Хамасу.

Он је у недељу отпутовао у Вашингтон да слави америчко признање контроле Израела над Голаном, а уместо тога је био приморан да скрати ту посету и да се врати у Израел већ данас.


Лидер Хамаса Ханије издао је саопштење у којем је упозорио Израел да ће се осветити за нападе и да палестински народ неће предати.

Циљеви Хамаса су нападнути у време када је та организација суочена с иначе ретким протестима због лоших услова живота у Гази.

То је резултат израелске и египатске блокаде и санкција Палестинске управе, у којој доминира ривалски Хамас, те лошег управљања хамасоваца.

ХАМАС ОБЈАВИО ПРЕКИД ВАТРЕ С ИЗРАЕЛОМ

Лидери палестинског Хамаса који влада појасом Газе рекли су вечерас да је Египат посредовао у прекиду ватре како би се окончала најновија ескалација сукоба с Израелом.

Медији Хамаса су навели да је прекид ватре ступио на снагу вечерас у 22 сата по локалном времену (21 по средњеевропском).

Израелске реакције није одмах било, али су израелски медији то пренели.

Прекид ватре објављен је након што су екстремисти из појаса Газе испалили најмање десет ракета према Израелу пошто је у израелском удару из ваздуха уништена канцеларија главног вође Хамаса Исмаила Ханијеа, јавио је АП.