Крузер који се налази близу обала Норвешке послао је позив у помоћ да се што пре евакуише 1.373 путника који се налазе на њему. До 23 сата спасено је 166 путника, јављају норвешки медији.

Док траје спасавање, на друштвеним мрежама су се појавили застрашујући снимци који приказују како се крузер под налетима таласа нагиње с једне на другу страну.

Истовремено, инвентар лети по бродском поду. Намештај се сјурује ка путницима, а делови отпадају са плафона.У другим, обезбеђеним деловима брода, ситуација је ипак мирнија. Већина путника сатима чека евакуацију.

Према писањима норвешких медија, таласи достижу висину око осам метара.На крузеру је отказао мотор у ветровитим условима путовања, али, како се наводи, једна од машина поново је у функцији. Спасилачка служба наводи да је крузер плутао ка копну.ТЕГЉАЧ И ДВА БРОДА ДОВЛАЧЕ КРУЗЕР ДО ЛУКЕ

Евакуација путника са норвешког крузера "Викинг скај" обустављено је данас како би брод могао да буде довучен до оближње луке, а у тој акцији учествују тегљача и још два брода.

Компаније у чијем је власништву крузер саопштила је да је, пре него што је данас почело довлачење крузера у луку Молде, са брода евакуисано 479 путника, док је 436 путника и 458 чланова посаде остало на броду.

Директор компаније у чијем је власништву крузер Торстајн Хаген поздравио је операцију норвешких власти, али и посада бродова који учествују у спасавању, преноси АП.

Он је за норвешки лист ВГ рекао да су дешавања на крузеру била најгора које је до сада доживео, али да изгледа да ће све проћи добро.

Хаген, бродовласник и један од најбогатијих Норвежана, рекао је да је веома поносан на посаду.

У тренутку када је установљено да крузер има проблеме са мотором на њему се налазило 1.373 путника и чланова посаде, а сам процес спасавања и евакуације путника одвијао се под отежаним околностима због јаког ветра и таласа високих више од осам метара.

Норвешка полиција саопштила је да је 17 евакуисаних путника смештено у боницу са повредама.