Бурманске и кинеске власти непрекидно жмуре на трговину женама из народа Качин у Мјанмару, које се одводе преко границе, продају мушкарцима у Кини и које се непрекидно силују све док не остану трудне, пише Гардијан.

Неким женама дозвољено је да се врате кући након што роде бебе, али су приморане да оставе децу, према извештајима ХРW.

"Родила сам, а након годину дана Кинез ми је дао избор. Добила сам дозволу да идем кући, али без бебе", испричала је једна од жена које су продате.

У Кини је број жена драстично опао од 1987. године, а истраживачи наводе да фактори попут абортуса у зависности од пола детета, инфантицида и занемаривања новорођених девојчицама значе да је у Кини 30 до 40 милиона "несталих жена" које би данас требало да буду живе, а нису.

Отуда данас много мушкараца који не могу да пронађу жене, те их купују из околних, сиромашних земаља.

Качин жене углавном из Мјанмара шверцују њихове породице и рођаци, пријатељи и други људи којима оне верују. Често им се нуди посао у Кини, а тек када пређу границу схвате да су продате у сексуално робље.

"Мене је тетка убедила", рекла је једна жена која је продата када је имала 17 година. ХРW је у периоду од три године разговарао са око 40 жртава које су успеле да побегну или им је дозвољено да оду без деце.

Влада Мјанмара у 2017. години забележила је 226 оваквих случајева, али експерти сматрају да је тај број далеко виши.

Жене којима се тргује у Кини не само да не добијају подршку као жртве, већ одлазе у затвор због кршења имиграционих закона.

У извештају ХWР наводи се да су мјанмарске власти у неколико наврата ухапсиле само оне који су у Мјанмару продавали жене, а да полиција у Кини никада није привела никога од оних који су куповали "невесте" и злостављали их.