Стотине хиљада људи који су против изласка Британије из Европске уније прошетали су данас центром Лондона захтевајући нови референдум, док продубљивање Брегзит кризе доводи у опасност премијерски мандат Терезе Меј.

Демонстранти су кренули у централни Лондон са транспарентима "Најбољи договор је да нема Брегзита" и "Хоћемо глас народа" на протесту за који су организатори изјавили да би могао бити највећи анти-Брегзит протест до сад.

После три године мучне дебате, још увек је неизвесно како, када или чак да ли ће се Брегзит десити, док Меј покушава да испланира излаз из најтеже политичке кризе којој сведочи ова генерација.

Иако није било званичне процене бројева, организатори су рекли да је на стотине хиљада људи било на протесту. Они су били сигурни да ће број окупљених достићи онај на сличном скупу одржаном у октобру, када се појавило око 700.000 људи пише Ројтерс.

Фиби Пул, једна од окупљених на протесту, није била довољно стара да гласа на референдуму 2016. године.

"Дошли смо данас овде јер се осећамо као да су нам украли будућност. Наша ће генерација живети са последицама ове катастрофе", рекла је она за Ројтерс. "То ће отежати налажење посла. Већ видим много великих компанија које одлазе. Забринута сам за будућност", додала је Фиби.

На референдуму одржаном 23. јуна 2016. године, 17,4 милиона бирача, односно 52 одсто, гласало је за Брегзит, док је 16,1 милиона, или 48 одсто, гласало за останак у ЕУ.

Од тада противници Брегзита покушавају да нађу начин да одрже још један референдум.