ПРЕДЛОГ буџета за 2020. годину, који је администрација америчког председника Доналда Трампа поднела Конгресу, највећи је у историји САД. Али он истовремено предвиђа уштеде у иностраним програмима. То се односи и на Балкански сервис Радија слободна Европа "обустављањем операција у Црној Гори и Северној Македонији".

Нацрт буџета предвиђа смањење средстава за иностране програме за чак 22 одсто. То укључује укидање три сервиса Радија Слободна Европа (РСЕ), који емитује програм у 22 земље на 26 језика, као и мање средстава за Глас Америке, Радио Слободну Азију и друге емитере Агенције за глобалне медије САД.

Прочитајте још - Трамп: Новац за помоћ Калифорнији из федералног буџета

Буџет РСЕ требало би да буде смањен са 124 милиона долара на 87 милиона долара. Смањење укључује и укидање грузијског, татар-башкирског и севернокавкаског сервиса током 2020. године.

Трампов предлог буџета за наредну годину износи 4,7 билиона долара. Док се предлаже "кресање" иностраних програма, али и појединих социјалних давања, истовремено се повећавају трошкови за одбрану за 750 милијарди долара и 8,6 милијарди за изградњу зида на граници са Мексиком.

Конгрес САД доноси коначну одлуку о државном буџету.