БРЕНТОН Тарант, крвник с Новог Зеланда који је побио 50 људи у две џамије у граду Крајстчерчу, имао је више него интересантну турнеју по Балкану крајем 2016. и почетком 2017, а највише времена, пуних месец дана, провео је у - Хрватској.

Према писању хрватске штампе, злочинац је на Балкан стигао у новембру 2016, када је из Дубаија дошао у Бугарску и тамо био шест дана. Обишао је десетак туристичких локалитета, да би се затим вратио кући.

- После свега месец дана, 24. децембра, слеће на аеродром у Загребу и одседа у хостелу у Бранимировој улици у центру града. Од 28. децембра до 3. јануара аутобусом обилази Србију и Црну Гору и потом се враћа преко Босне и Херцеговине у Хрватску, где проводи читав месец. Потом се 31. јануара из Загреба враћа на Пети континент - наводе медији у Хрватској.

Ипак, најинтересантније од свега је то што је посета Таранта Хрватској у туристичком и безбедносном систему те земље регистрована само половично. Засад се испитује како је Тарант "испао" из хрватских компјутера од 15. до 31. јануара 2017. године.

ПРОЧИТАЈТЕ И:НЕПОЗНАТИ ДЕТАЉИ: Убицу са Новог Зеланда другови памте као "кловна разреда"


Интересантно је и Тарантово кретање Хрватском. По подацима хрватских обавештајаца, он се вратио из БиХ, 3. јануара 2017, у комбију, преко граничног прелаза Горњи Бргат - Иваница. Истог дана стигао је у Загреб и потом до 6. јануара боравио у главном граду Хрватске.

- У Загребу је одсео поново у хостелу у Бранимировој улици, да би после три дана отишао у Пореч, где је остао до 8. јануара. Зна се и да је од 12. до 15. јануара био у Задру, а од 22. до 23. јануара у Шибенику. Регистрован је 24. јануара у Дубровнику, а 30. јануара се вратио у Загреб, одакле је авионом одлетео 31. јануара 2017. године - наводе хрватски обавештајни извори.

И док обавештајне службе склапају коцкице о мистериозној турнеји Таранта по Европи, где се, према његовим речима, "задојио фашизмом", његова породица дала је изјаву аустралијској телевизији, да је скрхана његовим (зло)делом.

- Сви смо запањени. Тешко је признати да је неко из наше породице урадио тако нешто - рекла је бака Брентона Таранта Мери Фиџералд, за телевизију Ченел 9.

ПРОМЕНИЛА ГА ПУТОВАЊА

ТАРАНТ, који је одрастао у аустралијском градићу Графтон, био је импресиониран неофашистичком идеологијом.

- Мислим да се променио када је почео да путује по иностранству - рекла је Мери Фиџералд, објаснивши да је њен унук почео да путује убрзо после очеве смрти.