Председник Европског парламента Антонио Тајани, који је недавно Истру и Далмацију назвао италијанском, изазвао је нову буру критика пошто је наводно изјавио да је фашистички диктатор Бенито Мусолини "радио позитивне ствари за Италију", пише Politico.eu.

Италијански медији су известили да је Тајани у интервјуу за популарну радијску емисију "La Cancara" рекао: "Мусолини? Док није објавио рат целом свету следећи Хитлера, док није донео расне законе и изузмемо ли драматични догађај у вези са (социјалистичким лидером Ђакомом) Матеотијем (кога је убио режим), радио је позитивне ствари да би се изградила инфраструктура у нашој земљи".

"Треба бити објективан. Нисам фашиста, никад нисам био фашиста и не делим његову политичку мисао, али морамо бити искрени, градио је цесте, мостове, зграде... Вратио је многе делове наше Италије", додао је Тајани.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - EU parlament: Tajani zabranio konferenciju sa Puđdemonom

Он је нагласио да су погрешне ствари које је радио Мусолини биле веома озбиљне.

"Погрешне ствари су врло озбиљне: Матеоти, расни закони, рат. То су све неприхватљиве ствари", рекао је Тајани.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - PREDSEDNIK EVROPSKOG PARLAMENTA „RAZBESNEO“ HRVATE: Živela italijanska Istra i Dalmacija (VIDEO)

Након што су његове опаске изазвале буру критика на Твитеру, Тајани је покушао да се одбрани.

"Срам да буде оне који манипулишу оним што сам наводно рекао о фашизму. Увек сам био уверени антифашиста, никоме нећу дозволити да каже супротно. Фашистичка диктатура, расни закони и смрти које је то изазвало су најцрња страница у италијанској и европској повести", написао је Тајани.

Лидер социјалиста у Европском парламенту Удо Булман такође је затражио хитно разјашњење изјава, а Лин Бојлан, посланица Европског парламента из редова ирског Шин Фејна, жестоко је критиковала Тајанија.

"Мусолини је можда одговоран за више од 430.000 убистава, али погледајте његове путеве и мостове! Озбиљно, ово је председник ЕУ парламента?", написала је она на Твитеру.