Око 7.500 државних службеника у Мадајрској ступило је данас у штрајк који је организовао синдикат радника јавних служби (МККС), изјавила је шефица тог синдиката у Будимпешти, Ержебет Борош.

Објављујући почетак штрајка на састанку локалног савета синдикалне организације 15. будимпештанског округа, Борош је рекла да је за друштво важно да "радници који чине покретачку снагу земље" остварују своја демократска права, преноси мађарска новинска агенција МТИ.

Један од циљева синдиката је, како је навела, да скрене пажњу влади на чињеницу да основне плате државних службеника стагнирају већ 11 година.

Шеф конфедерације синдиката МаШ, Ласло Кордаш, позвао је синдикате из јавног и приватног сектора да удруже снаге како би спречили да радници постану жртве "тактике завади па владај".

Кордаш је рекао да су синдикалне борбе те које су довеле до просперитета западне Европе. "Синдикатима и радницима у Мађарској је доста више да се стално повлаче", додао је он.

Такође је поручио да би организовање "штрајка солидарности" довео до нове фазе у борби за јачање утицаја радника, наводи МТИ.