Авио-компаније широм света приземљиле су авионе типа "боинг 737 макс 8", док се не открије узрок пада летелице "Етиопија ерлајнса" када је страдало 157 људи из 35 земаља, укључујући и Србина Ђорђа Вдовића. Иако је узрок несреће још непознат, етиопска авио-компанија прва се одлучила да приземљи овај тип авиона.

Кинеска цивилна авијација је убрзо потом приземљила чак сто авиона типа "боинг 737 макс 8", што је више од четвртине целе авио-флоте. Авио-компаније у Немачкој, Великој Британији,Сингапуру, Индији, Индонезији, Малезији, Аустралији, Бразилу, Норвешкој... такође су на писте "закуцале" своје "боинге". Аустралија је отказала и све летове "боинга 737 макс 8" који улазе, или излазе, из земље.

Из америчке компаније "Боинг", с друге стране, тврде да нема потребе за повлачење авиона. Они су послали технички тим на место несреће како би помогао у истрази. Особље из америчке федералне администрације авио-саобраћаја (ФАА) стигло је, такође, на место несреће и придружило се међународној истрази. ФАА очекује да "Боинг" ускоро заврши побољшање аутоматизованог система против застоја за који се сумња да је узрок несреће.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: PAD AVIONA U ETIOPIJI: Očevici tvrde da je "boing 737" pravio čudnu buku pre nego što se srušio; Pronađena crna kutija, znatno oštećena


На месту пада летелице пронађене су две црне кутије. Једна је, међутим, делимично уништена.

Несрећа се догодила само шест минута пошто је авион узлетео из престонице Етиопије Адис Абебе. Ово је други фатални удес "боинга 737 макс 8" од октобра прошле године.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: MISTERIJA BOINGA 737: Pitanje koje posle pada aviona svi postavljaju


До краја јануара, "Боинг" је купцима испоручио 350 авиона овог типа.