Америчка обавештајна служба неће више морати јавно да објављује податке о броју страдалих цивила који су погинули током ваздушних напада "изван активне ратне зоне“ према новој извршној наредби коју је издао амерички председник Доналд Трамп.

Прочитајте још: Ф-117 „васкрсао“ у тајним операцијама у Сирији

Трамп је тиме јуче укинуо одредбу коју је донео Барак Обама, пренео је CNN.

Он је поништио претходну обавезу обавештајне службе да сваке године предочи некласификован преглед броја ваздушних напада као и процене страдалих војника и цивила приликом тих напада.

Према последњем извештају из 2017. године, америчка влада је извела 54 напада изван ратне зоне Ирака, Сирије и Авганистана при чему је погинуо један цивил.

Прочитајте још: Потврђен амерички ваздушни удар на сиријске снаге

За разлику од обавештајне службе, Министарство обране и даље је законски обавезно да предочити сличан извештај јер одлука о томе спада под надлежност Конгреса.

Међутим, извештај Министарства односи се искључиво на војне операције САД-а на местима као што су Ирак, Сирија, Афганистан, Сомалија и Либија.

Из Беле куће су саопштили да се овом Трамповом одлуком не жели да смањи транспарентност о броју цивилних жртвава страдалих приликом америчких ваздушних напада.