ПАРИЗ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА "НОВОСТИ"

ДИЛЕМА "летње или зимско време", захватила је читаву ЕУ после најновије одлуке Одбора за саобраћај и туризам Европског парламента да прихвати предлог Европске комисије о укидању сталне промене рачунања времена на часовницима. Државе које буду одлучиле да остану на зимском времену, последњи пут би часовнике померале у марту 2021, док би оне које се одлуче за летњу рачуницу, то могле да учине у октобру исте године.

На реду су, сада, земље чланице, од чијих одлука зависи да ли ће на територији ЕУ наступити прави хаос у обртању казаљки. Јер, како сада ствари стоје, Португалија и Пољска би, на пример, радије да задрже летње време, Финска, Холандија и Данска више воле зимско, док би Грчка и Кипар да сачувају садашњу шестомесечну "клацкалицу"!

Када је реч о Французима, они би да се повинују летњој сатници. То показују први резултати изјашњавања - учествовало је милион људи и коначни резултати очекују се 12. марта - према којима између 55 и 57 одсто њих желе да им сат убудуће показује "летње време".

Прочитајте још - ОДЛУЧЕНО: Укида се померање сата

Чак 83 одсто грађана Француске је против мењања казаљки на сваких шест месеци, готово идентично са 84 одсто колико се изјаснило током испитивања Европске комисије, извршеног прошлог лета, у коме је учествовало више од четири и по милиона људи. У овом изјашњавању 56 одсто Европљана се изјаснило за задржавање летњег рачунања времена.

Иако је летње време превагнуло у Француској, нису сви региони сложни, због географског положаја земље у односу на средњоевропско рачунање времена. У Паризу, на пример, кад је најдужи дан, потупно се смркне тек око 23 сата. Многима је у таквим условима тешко да успавају децу по дневном светлу и да сами крену на починак иако их сутрадан чекају радне обавезе.

Израчунато је, такође, да би, ако остане летње време, 20. децембра у Бретањи свитало тек у 10 сати и 6 минута, што би пореметило ритам крава којих има доста у овом региону, па би све могло да се одрази и на принос млека!

С друге стране, на југу, у Тулузу, у исто време, најкраћег дана у години свитало би у 9.27, а смркавало се тек у 18.15.

СУНЧАНИ САТИ

ИЗРАЧУНАТО је да 90 одсто Француза устаје после 6.15 и леже после 22 сата, па би им увођење сталног зимског времена ускратило 200 сати сунца годишње!