Десет најбогатијих америчких породица заједно имају чак 530 милијарди долара, пише у извештају америчког Института за политичке студије.

Богатство сваке од тих династија долази из компанија које су заправо основале раније генерације, њихови родитељи или даљи преци", наводи се у извештају који приказује како је богатство прелазило с генерације на генерацију без прекида.

У наставку представљамо 10 најбогатијих породица у САД:

10. Породица Cathy


Богатство породице Cathy, власника Chick-fil-A, америчког ланца ресторана брзе хране, процењује се на 11 милијарди долара.

9. Породица S.C. Johnson

Своје богатство од 18,2 милијарде долара изградили су на производњи и продаји средства за чишћење – Pledge, Glade, Windex.

8. Породица Лаудер

Богатство породице Лаудер процењује се на 22,4 милијарде долара. Estée Lauder је прву наруџбину препарата за кожу вредну 800 долара добила 1947. године. Данас компанија има 30 мејкап брендова, међу којима су и MAC и Clinique.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Планета се „окреће“ по налогу ових 10 породица

7. Породица Pritzker

Хотелијерски магнати Pritzker акумулирали су богатство до 26,6 милијарди долара. А.Н. Притзкер и његови синови, Џеј, Доналд и Роберт, породично богатство су створили улажући у ланац хотела Хајат и покретањем данас великих пословних холдинга, као што је Мармон Група.

6. Породица Cox

Cox Enterprises, компанија која се бави телекомуникацијама (Цоџ Цоммуницатионс), медијима (Цоџ Медиа Гроуп) и ауто-индустријом, прошле године је у приходима остварила 20 милијарди долара. Данас петеро унучади оснивача Jamesa Coxa дели богатство од 37 милијарди долара.

5. Породица Edward C. Johnsona


Johnson клан тежак је 38,7 милијарди долара. Богаташки успон започео је Edward C. Johnson, оснивач другог по реду највећег узајамног (портфељ деоница и обвезница различитих инвеститора) фонда на свету Fidelity.

4. Породица Cargill-MacMillan


Компанија Cargill, с традицијом агробизниса од 1865. године, данас је породици Cargill-MacMillan омогућила богатство вредно 38,8 милијарди долара.

3. Породица Марс

Чоколадни клан прикупио је 72 милијарде долара богатства преко чоколадица Марс, М&М и Milky Ways. Шест чланова породице налази се на Форбсовој листи 400 најбогатијих.

2. Породица Koch

Нафташка породица Koch изградила је богатство од 107 милијарди долара. Браћа Чарлс и Дејвид развили су рафинеријску компанију свог оца до конгломерата који годишње остварује 100 милијарди долара прихода.

1. Породица Walton

Најбогатија династија САД-а чије се богатство попело до 169,7 милијарди долара. Власници су највећег трговинског ланца на свету Walmart, који су 1962. године основали Sam и Bud Walton. Продајом годишње остваре 500 милијарди долара, а премда богатство дели седам чланова породице, Alice Walton, готово трећинским уделом од 44,9 милијарди долара, најбогатија је жена на свету.

(Индекс.хр)