ЗНАЈУЋИ своје искуство са Трампом, плашим се да, уколико изгуби на изборима 2020. године, неће доћи до мирног преноса власти.

Ове невеселе слутње изнео је Мајкл Коен (52), бивши лични адвокат америчког председника Доналда Трампа, током вишедневног, уједно и врло "живописног" сведочења пред Надзорним комитетом Представничког дома америчког Конгреса. Коен, који је својевремено говорио да би "попио метак" за Трампа, сад каже да је његова бојазан око 2020. године један од главних разлога што је одлучио да сведочи.

- Радио сам ствари и деловао непрописно, понекад на вољу Трампа. Слепо сам пратио његове захтеве. Моја лојалност према њему коштала ме свега, среће моје породице, дозволе за бављењем правом, моје компаније, мог животног достигнућа, моје части, угледа, а ускоро и моје слободе. Нећу седети и ћутати, и дозволити му да исто уради нашој земљи - изјавио је Коен.

Сведочећи пред конгресним домом који контролишу демократе, Коен је Трампа назвао расистом, преварантом и лажљивцем, тврдећи да је унапред знао да ће "Викиликс" објавити мејлове који ће нашкодити његовој главној ривалки за Белу кућу, Хилари Клинтон.

- Стид ме што сам био слаб и одан погрешном човеку - рекао је Коен.

Однос Трампа и Коена је пукао када је адвокат прошлог августа признао кривицу за избегавање пореза, лагање пред Конгресом, кршење закона о финансирању политичких кампања. Осуђен је на три године затвора, почев од маја.


Прочитајте још - Бивши адвокат Трампа осуђен на три године затвора


Коен, који је деценију радио за Трампа, први пут је сведочио пред Конгресом пре две године о пројекту изградње "Трампове куле" у Москви. Његово признање о лагању је произашло управо из тог сведочења.

Бела кућа је прокоментарисала да је смешно да би "ико осуђеном лажову веровао на реч" и да је "јадно што је добио још једну прилику за то". Огласио се и Трамп:

- Учинио је лоше ствари и невезане за Трампа. Лаже како би себи смањио затворску казну - навео је Трамп.

СУВИШЕ ГЛУПИ

КАЖЕ да је био "опчињен" Трампом, али сад тврди да "код њега зло далеко надмашује добро", и додаје да је "откако је дошао на власт постао најгора верзија себе". Коен сматра да је за Трампа председничка кампања била "прилика за самопромоцију", али да није веровао да ће освојити Белу кућу, јер је мислио да "Афроамериканци никад неће гласати за њега јер су сувише глупи".