Два америчка ратна брода прошла су близу острва у Јужнокинеском мору за које Кина тврди да полаже право, изјавио је данас један неименовани амерички званичник.

То би, оцењује Ројтерс, могло да разљути Пекинг у условима напетих односа између две највеће светске економије.

Званичник је рекао да су два разарача пловила на око 12 наутичких миља од гребена "Мисчиф", који је део спорних острва Спретли.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Američki ratni brodovi u Tajvanskom moreuzu, Kina upozorava

Кина полаже право на већи део стратешког воденог пута Јужнокинеског мора и изградила је острва на гребенима, опремивши их војним објектима, подсећа британска агенција.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Si pisao Trampu: Nadam se da ćemo se naći na pola puta

Односи између САД и Кине погоршани су због ескалирајућег трговинског спора, а нарочито уочи 1. марта, када истиче рок за постизање трговинског споразума између две земље.

КИНА ЉУТА ЗБОГ РАТНИХ БРОДОВА САД БЛИЗУ ЊЕНИХ ОСТРВА

Кинеско Министарство спољних послова изразило је данас љутњу након што су два америчка ратна брода прошла близу острва у Јужнокинеском мору на које Кина полаже право.

Амерички бродови су ушли у те воде без дозволе Кине, изјавила је портпаролка Министарства Хуа Чуњинг на конференцији за новинаре, преноси Ројтерс.

Британска агенција је претходно, позивајући се на изјаву неименованог америчког званичника, пренела да су два америчка разарача пловила на око 12 наутичких миља од гребена "Мисчиф", који је део спорних острва Спретли.