Морнарички адмирал Крег Фолер, нови шеф Јужне команде америчке војске, задужене за операције у Централној и Јужној Америци и на Карибима, изјавио је да САД не би требало да искључе могућност руске војне умешаности у Венецуели.

У интервјуу за "Глас Америке" Фолер је оценио да се Русија понаша као "рањени, ослабљени медвед" који се бори против демократских интереса у региону.

"Мислим да је са Русијом све могуће. Видели смо шта су урадили у Сирији и мислим да морамо да будемо спремни за све што би могло да се догоди у будућности", казао је Фолер.

Упитан шта се очекује од вас када је реч о ситуацији у Венецуели, за какве се опције спрема Јужна команда америчке војске, Фолер је одговорио да се "концентришу на подршку политичком и дипломатском решењу".

"А, као што се може и очекивати од војног команданта, радимо на томе да обезбедимо да су амерички грађани, дипломате и имовина безбедни, и на то су усредсређени наши напори", рекао је амерички адмирал.

На констатацију новинарке да је државни секретар САД Мајк Помпео изјавио да постоје у Венецуели постоје активне ћелије страних бораца који су ратовали у Сирији, Фолер је поручио да је "дуга, злоћудна рука Ирана је свуда широм света, а њихов сурогат, либански Хезболах, је на самом крају те руке".

На питање да ли то значи да они јесу у Венецуели, адмирал је казао да "има апсолутно поштовање према државном секретару".

"Он има дубока морална уверења и говори истину", рекао је Фолер.