ПУНИХ осам векова после сусрета између Светог Фрање Асишког и султана Малика ел Камила, папа Фрања је као први римокатолички поглавар који је посетио Арабијско полуострво, одржао у уторак мису пред 180.000 људи у, већински муслиманским Уједињеним Арапским Емиратима.

У завршници дводневне посете Абу Дабију, на градском стадиону "Зајед", где је за седење подељено 135.000 карата, папа је на италијанском и енглеском језику, упутио молитву за мигранте и окончање ратова. Мису је око стадиона пратило још неколико десетина хиљада људи.

Прочитајте још:Раскошан дочек за папу Фрању у УАЕ

Дводневну посету Абу Дабију папа је, рекавши да долази као верник "жедан мира" и као "брат који тражи мир међу својом браћом" искористио да позове хришћане и муслимане на бољу сарадњу. Пред неколико стотина учесника међународног верског дијалога, папа Фрања је упутио и апел за једнака права грађана на Блиском истоку, без обзира на веру, истакавши да нико не сме да буде присиљен на неку верску праксу.Прочитајте још:
Папа: Моја посета УАЕ ново поглавље у односима

- Не постоји ниједно насиље које може да буде верски оправдано. Братство људи захтева од свих нас, представника вера, да забранимо сваку нијансу одобравања речи рат - рекао је папа.

Велики имам египатске Ал Азхар џамије Ахмед ел Тајеб позвао је, с друге стране, муслимане на Блиском истоку да прихвате локалне хришћанске заједнице. Имам Тајеб је истовремено позвао и муслимане на Западу да се интегришу и поштују локалне законе.

Фото АПФото АП