Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић очекује да Секретаријат транспортне заједнице са седиштем у Београду буде потпуно оперативан у јуну 2019. године.

Михајловић је после потписивања Споразума са в.д.директором Сталног секретаријата Транспортне заједнице (ТЗ), иначе високим службеником Европске комисије, Аланом Бароном, казала да се тим документом реализује Уговор о ТЗ који је потписан у јулу 2017. године.

"Очекујем да у јуну ове године имамо потпуно оперативан секретаријат. Важно је да све земље Западног Балкана заједно са Европском унијом покушавају да кроз Уговор о транспортној заједници створе јединствено транспортно тржиште. Интерес свих у региону је да се повезујемо, јер то значи више инвестиција и бољи животни стандард", рекла је Михајловић новинарима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Потписан Уговор о седишту Транспортне заједнице Западног Балкана у Београду

Барон је казао да се данас показала посвећеност Транспортној заједници.

"Ово је новостворени Секретаријат транспортне заједнице. Имамо заједничке циљеве и најважнија ствар је да будемо прави део транспортног тржишта у будућности. Коначно, након много година идемо од речи ка делима", рекао је Барон и истакао да је Транспортна заједница изузетно важна за све земље региона, али и за Европску унију.

Потписивањем данашњег споразума стичу се услови за покретање активности успостављања Сталног секретаријата Транспортне заједнице.

У јулу 2017. године потписан је Уговор о оснивању Транспортне заједнице у Трсту, а у децембру 2017. године на министарстком састанку Транспортне заједнице у Бриселу, Београд је једногласно изабран за седиште Сталног секретаријата Транспортне заједнице