У рано јутро 17. фебруара 2014. године мексички нарко-бос Хоакин Гузман звани Ел Чапо био је у кревету са једном од својих многобројних љубавница, када је његов сарадник упао у собу и кренуо да урла како су полицајци на вратима.

Гузман, потпуно го, утрчао је у купатило вичући остатку екипе да крене за њим. Дигао је "поклопац" са каде испод којег су биле дрвене степенице које воде у тунел. Док су мексички специјалци разбијали врата, Ел Чапо је нестао у мраку подземља, извевши још једно спектакуларно бекство.

Све је то поново препричала на суђењу у Њујорку његова љубавница која је с њим бежала кроз мрачне и влажне тунеле. и даље заљубљена Лусеро Гвадалупе Санчез Лопез присетила се како је као 21-годишњакиња упознала нарко-боса, па све до несрећног краја њихове афере у канализацији Кулиакана.

Три године је била његова "кућна супруга", и партнерка у злочину. Куповала му је килограме марихуане, оснивала лажне компаније и бринула се да има чист веш.

Током суђења је заплакала, признавши како је и даље заљубљена у дилера.

"И данас сам збуњена, јер сам мислила да смо партнери и љубавници", каже Лопезова која је радила у државној управи у савезној држави Синалои-

2017. године је ухапшена на граници са САД-ом, код Сан Дијега.

Тада то није знала, али већ су је дуго прислушкивали амерички федерални агенти.

Њене поруке Ел Чапу су такође пресретане и архивиране. Део порука их приказује као мексичку верзију Бонија и Клајда. Једна од порука нарко-босу говори како је Лопезова стотине килограма марихуане дала да се обележе знаком срца и бројем 4 - што је референца на његов рођендан, 4. април.

"Срце значи да те волим, а број четири јер си тада дошао на свет", написала му је.

Док су се јавности и пороти пуштала та шапутања на јастуку у судници је седела и Ел Чапова законита супруга, Ема Коронел Аиспуро. Док је Лопезова износила многобројне занимљивости, Аиспурова је гледала испред себе или се играла с косом, а велики Ел Чапо се побринуо да не гледа ниједну од две жене.


Бизарна судска теленовела кулминирала је описом драматичног бекства у канализацију. Испричала је како је го нарко-бос трчао први, а њу је оставио са собарицом и његовим сарадником, човеком чије име није познато, али кога сви зову Кондор.
"Одвратно влажно место препуно блата. Доле смо били скоро сат времена", испричала је и рекла како јој је то било сасвим довољно да буде истраумирана.

Када су изашли из тунела, били су на обали реке. Маринци Гузмана нису нашли те вечери, али су пронашли много његових ствари - његов бацач граната, пиштољ с монограмом и дијамантима и кутије пластичних банана препуне кокаина.
Уз помоћ колега из САД-а сазнали су да се склонио у Хотел Мирамар у месту Масатлану. Агенти су одлучили да буду невидљиви, па су се обукли као да иду на плажу,носили су купаће гаће и јапанке. Дуго су посматрали хотел пре него што су одлучили да упадну унутра, 22. фебруара, мало пре зоре.

Директор јединице задужене за хватање Ел Чапа, Виктор Васкез, добио знак да је Ел Чапо ухваћен жив.

Васкез је утрчао на паркинг где је великог шефа видео у прљавој мајици, на коленима. "То си ти", рекао је Гузману.

Ел Чапо је после годину дана опет успети да побегне из затвора. Уз њега је тада била и његова супруга и њихове ћерке. Након што је побегао са љубавницом, ухапшен је у друштву супруге.