Кина је одобрила изградњу једне од највиших брана у земљи, високе 239 метара, у горњем делу своје најдуже реке, Јангце, саопштила је данас државна агенција за планирање.

Хидроенергија је чист и обновљив извор енергије, али је овај велики грађевински подухват на југозападу Кине наишао на критике због, како преноси Ројтерс, нарушавања крхког екосистема и неадекватног обештећења више хиљада људи који губе своје домове.

"Велика пажња мора бити посвећена заштити животне средине и расељавању током изградње", навело је у саопштењу државни планер, Национална комисија за развој и реформе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Gradiće se brana na Dunavu!

Вештачко језеро хидроенергетског пројекта "Лава" ће потопити 31 квадратни километар шуме и пољопривредног земљишта у рукавцу Јангцеа, Ђиншуа, на граници измеду Сечуана и Тибета.

Пројектом је предвиђено да се постројење на крају састоји од четири турбине укупног капацитета од 2.000 мегавата (два гигавата).

Државни енергетски гигант Хуадијан Група ће имати удео од 48 одсто у пројекту, а остатак ће припасти локалним фирмама.

Укупна планирана инвестиција од 30,97 милијарди јуана (4,59 милијарди долара) обухватиће и 2,19 милијарди јуана за покривање трошкова пресељења и исплате накнаде људима који ће бити расељени због изградње.

Посленици из енергетске индустрије кажу да су велике бране најефикаснији начин да се електрична енергија доведе до удаљених и неразвијених региона, а Кина је обећала да ће побољшати план компензација за расељене становнике.