Суђење двадесетосморици људи оптужених за умешаност у убиство руског амбасадора у Турској 2016. почело је данас у Анкари.

Међу оптуженим је и муслимански проповедник Фетулах Гулен који живи у САД а кога Турска оптужује и за организовање пропалог пуча 2016.

Полицајац који није био на дужности Мевлут Мерт Алтинтас убио је руског амбасадора Андреја Карлова на изложби слика у главном граду Турске 19. децембра 2016. Други полицајци су касније пуцали на нападача и убили га на истом месту.

Турски тужиоци закључили су да мрежа предвођена Гуленом стоји иза убиства руског амбасадора и да је циљ напада да се поремети отопљавање односа између Турске и Русије.

Оптужбе укључују кршење уставног поретка, чланство у терористичкој организацији и убиство с предумишљајем.

Тужиоци траже доживотне казне затвора за неке од оптужених и максималне казне од 15 година затвора за друге.

Гулен, који живи у САД од 1999. године, демантовао је умешаност у неуспели пуч као и у убиство руског дипломате.


Андреја Карлов

Четрнаест оптужених појавило се данас у суду док је њих четво повезано са судницом преко видео линка из одвојених затвора. Гулену и још деветорици се суди у одсуству.

Двојица оптужених, бивших полицајаца који су знали убицу из полицијске академије, демантовали су да имају било какве везе с Гуленом.

Суд је у априлу издало налоге за хапшење за Гулена и за још седам људи у вези тог убиства. Турска тражи од САД да изручи Гулена.