СВЕТ је у четвртак сазнао да се в. д. севернокорејског амбасадора у Италији Џо Сонг Гил (48) од новембра негде крије заједно са својом женом. Ову вест, парламентарцима Јужне Кореје, саопштили су представници националне Обавештајне службе. У тренутку кад лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун води преговоре са Сеулом и Вашингтоном, нестанак његовог дипломате није мали ударац.

Прочитајте још: СЕВЕРНА КОРЕЈА ПОРУЧУЈЕ: Нема ништа од једностране денуклеаризације, САД треба прве да уклоне своје оружје

Није објављено где се севернокорејски дипломата налази, као ни да ли планира да пребегне у Јужну Кореју. Јужнокорејски медији објавили су, међутим, да је он затражио азил на Западу. Наводи се да је Северна Кореја крајем 2018. најавила да шаље новог изасланика у Рим.

Прочитајте још: Пјонгјанг упозорава да санкције САД прете денуклеаризацији

Џо је са супругом напустио резиденцију почетком новембра, неколико недеља пре истека његовог мандата, што се сматра уобичајеним.

Подаци јужнокорејске владе кажу да је око 30.000 Севернокорејаца пребегло у Јужну Кореју откако је окончан Корејски рат (од 1950. до 1953), а према њиховим речима, "желели су да напусте суров севернокорејски политички систем и сиромаштво". Пјонгјанг, међутим, редовно оптужује Сеул да подмићује Севернокорејце да пребегну, а често и да су киднаповани.

ПРЕТХОДНИК

ПРЕ овог случаја пребега, исто је учинио високопозиционирани севернокорејски службеник Тае Јонг Хо, некадашњи дипломатски представник у Лондону. Он је 2016. године прешао у Јужну Кореју. Северна Кореја га је потом назвала "људским олошем" и тврдила да је то учинио да би избегао казну за тешке злочине.