Француске и британске поморске власти су у протекла два дана у мору код Па де Калеа спасли више од 40 миграната који су покушали да стигну до Енглеске у шест малих пловила, јавили су данас званични извори.

Пет бродића који су превозили 40 људи пореклом из Ирака, Ирана и Авганистана примећени су јуче на Божић, навело је британско министарство унутрашњих послова.

Шести бродић, који је превозио три мигранта пресретнут је рано данас.

"Имамо доказе да су криминалне организације иза тих илегалних покушаја преласка Ламанша у малим чамцима", рекао је портпарол британског министарства.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:  Francuski brod spasao osam migranata u Lamanšu

Он је додао да Британци тесно сарађују с француским властима и полицијом да уђу у траг тим бандама које експлоатишу осетљиве људе и доводе њихове животе у опасност.

Те 43 особе, међу којима има двоје деце сада се налазе у Великој Британији где ће их преузети власти или одговарајуће службе за помоћ, рекао је портпарол британске обалске страже.

Од октобра покушаји преласка Ламанша су се повећали упркос опасностима везаним за густ саобраћај, јаке струје и ледену температуру воде.

Већ годинама хиљаде миграната из Африке, Блиског Истока и Азије покушавају да стигну до Велике Британије из Француске, често се сакривајући у приколице камиона.

Полиција редовно евакуише насеља миграната дуж француске обале, пре две године расформирано је насеље звано "Џунгла" у Калеу где је у очајним условима било смештено око 10.000 људи.