АМЕРИЧКИ министар одбране Џим Матис одлази са те функције крајем фебруара, саопштио је кратко амерички председник Доналд Трамп на "Твитеру".

О Матисовом одласку спекулисало се од среде пошто је Трамп најавио повлачење америчких снага из Сирије, упркос противљењу америчких савезника и високих војних званичника.

Матис је у свом писму оставке навео да се повлачи како би Трамп могао да изабере министра одбране чији ставови ће му бити ближи. Матис истиче и да чврсто верује да САД морају да имају јаке везе са савезницима и да показују поштовање према њима. Уз то, он сматра и да Америка мора да буде "кристално јасна" у ставовима према нацијама као што су Кина и Русија.

Наводно је Матис сам однео Трампу своју оставку и разговарао са њим око 45 минута.

Трамп је недуго затим најавио да ће убрзо именовати новог министра одбране.

У првим коментарима НАТО је изразио поштовање према свему што је Матис дао Алијанси, али најизразитији у свом тумачењу његове оставке је био републикански сенатор Марко Рубио.

- Када се прочита текст Матисове оставке види се више него јасно да идемо у правцу озбиљних политичких промашаја који ће нашу нацију ставити у ситуацију да буде угрожена, да оштети наша савезништва и да веће могућности нашим непријатељима - навео је Руби.

Није мало оцена које истичу да је "Матис био острво стабилности у хаосу Трампове администрације".

Аналитичари кажу и да ће од сада Трамп бити окружен само онима који ће увек климати главом на сваки његов захтев, али и да одласком Матиса спољна политика Америке може постати још више непредвидива.

Многи су се присетили да је Матис врло гласно и раније био против неких крупних одлука шефа Беле куће, попут одлуке о повлачењу из нуклеарног споразума са Ираном. Ни Tрампово прозивање НАТО као "превазиђеног" савеза није код Матиса наилазило на симпатије, баш као ни најаве повлачења трупа из Сирије и Авганистана, што сада постаје и стварност.

ДВЕ СТРАНЕ ОСТАВКЕ

ОСТАВКУ је Матис срочио у тексту који је заузео две стране, а он привлачи пажњу због две ствари. Прво, у њему нема, што је у сличним приликама мање-више уобичајено, лепо срочених фраза о Трампу и друго, није остављена никаква дилема да је оставка изазвана сукобом између ставова Матиса и председника САД када су у питању америчка спољна и одбрамбена политика.