ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА - МОСКВА

ПОСЛЕ суботњег "сабора уједињења" расколничких православних цркава у Кијеву, васељенски патријарх Вартоломеј је позвао у Истанбул новоизабраног поглавара Украјинске православне цркве митрополита Епифанија (39) да дође шестог јануара да му уручи "томос" о аутокефалији.

У саопштењу Цариградске патријаршије се каже да је Вартоломеј позвао Епифанија да се заједно моле на велики празник Богојављења где ће му и уручити документ о новој "сестринској аутокефалној цркви".

Прочитајте још: Сабор уједињења под "мантијом" Порошенка

У недељу је у Михајловском храму у Кијеву Епифаније одржао прву молитву у новој функцији митрополита кијевског и све Украјине.

И у Кијеву и у Истанбулу се праве као да је "сабор уједињења" прошао успешно без обзира на то што на њему није учествовала највећа православна црква у Украјини, која је остала лојална Московској патријаршији.

Већ у првом обраћању верницима после завршетка сабора у храму Свете Софије, новоизабрани митрополит кијевски и целе Украјине Епифаније је изрекао неистину. Казао је да су се успешно ујединиле три гране цркве, мада је одлично знао да је Украјинска православна црква игнорисала позиве васељенског патријарха и председника Петра Порошенка. На сабору расколника су учествовала само два висока свештеника пребега из цркве која је остала верна патријарху Кирилу.

У саопштењу у Истанбулу се такође говори да са радошћу и задовољством васељенски патријарх објављује да је успешно завршио рад сабор уједињења и да је формирана нова аутокефална црква. Наравно да Вартоломеј није хтео да призна да су он и Порошенко доживели пораз јер нису успели да придобију на своју страну свештенике лојалне Московској патријаршији без обзира на разна наговарања, обећања, али и полицијска застрашивања.

Новооснованој цркви прва честитка стигла је из Вашингтона, а не од неке сестринске аутокефалне цркве. У Вашингтону су оценили "сабор уједињења" као историјски, саопштено је америчкој амбасади у Кијеву. Они поздрављају "право Украјинаца да самостално бирају како да исповедају своју религију".

У америчкој амбасади такође не желе да виде и чују да је већина православних свештеника у Украјини бојкотовала "сабор уједињења" и остала лојална Москви.

Прочитајте још: У Кијеву се уједнили само расколници!

Московска патријаршија је већ објавила да не жели да има било какве контакте не само са новооснованом расколничком црквом, него и са Цариградском патријаршијом и Вартоломејом.

Сада су остала два актуелна питања: ко ће од аутокефалних цркава честитати и успоставити међусобне везе са новонасталом црквом у Кијеву и хоће ли у Украјини престати прогони свештеника које власти у Кијеву оптужују због дефицита патриотизма.

Председник Петар Порошенко је обећао да се неће вршити притисак на свештенике и вернике који желе да остану у склопу Московске патријаршије. Али, досадашње искуство показује да се Порошенко није баш држао својих обећања. Ако тако буде и сада, једино што се може очикивати јесте да украјински националисти поново крену у отимање храмова.

ШАМПИОН УЗ ОНУФРИЈА


АПСОЛУТНИ светски првак у професионалном боксу у тешкој категорији Украјинац Александар Усик, остао је веран Украјинској православној цркви Московског патријархата. Њему је у суботу митрополит Онуфрије уручио Орден Иље Муромеца на приредби "Будућност нације". Усик се нашао на удару националиста после изјаве да је спреман да физички брани монахе Кијевске лавре који су лојални Московској патријаршији.