Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је данас да лидери ЕУ неће променити споразум с Великом Британијом о Брегзиту, али да би могли да размисле о "додатним гаранцијама".

Прочитајте још: ДРМА ЈОЈ СЕ ФОТЕЉА ЗБОГ БРЕГЗИТА: Конзервативци против Мејове

По доласку на самит ЕУ у Бриселу, Меркел је рекла да је веома добра вест то што је британска премијерка Тереза Меј добила подршку посланика своје Конзервативне странке на унутарпартијском гласању о поверењу у њено вођство.

Меркел је упозорила да не треба очекивати превише компромиса од ЕУ, наводећи да је "веома добро испреговаран" споразум о изласку Велике Британије из Уније за који Меј настоји да обезбеди подршку британског парламента.

"Наравно, и ми имамо своје принципе и не видим да можемо поново да променимо овај споразум о повлачењу (Велике Британије). Можемо, наравно, разговарати да ли би могло да буде додатних гаранција, али 27 (преосталих) чланица биће веома уједињене по том питању", навела је немачка канцеларка.

Она је додала да ЕУ жели "веома, веома добре односе" с Лондоном после повлачења Велике Британије из Уније.

КУРЦ НУДИ БРИТАНЦИМА ПОВРАТАК У ЕУ


Аустријски канцелар Себастијан Курц истакао је, поводом спекулација о одржавању новог референдума у Великој Британији, да су Британци добродошли ако желе да остану у ЕУ.

Курц је, у интервјуу телевизији „Ое24“ рекао да би то била велика добит.

Наглашавајући да су врата отворена Британцима након референдума, он указује да тренутно није реч о томе, већ о спречавању "тврдог" Брегзита.

Аустријски канцелар поручује да нема поновних преговора о споразуму о Брегзиту, али да је могуће да ЕУ изађе у сусрет Британцима у вези будућих односа са ЕУ.