ПОРТПАРОЛКА Стејт департмента Хедер Науер (48) замениће Ники Хејли на функцији амбасадорке САД у УН. Тиме ће нови водећи глас спољне политике САД у светској организацији постати некадашња новинарка америчке ТВ станице Фокс која, ужива поверење председника САД Трампа.

Науерова је неколико година била водитељка и извештач америчке ТВ станице Фокс њуз, укључујући емисију "Фокс и пријатељи" коју је Трамп волео да гледа.

Аналитичари примећују да јој мањка искуства у владиним институцијама или спољној политици пре прикључења Трамповој администрацији у априлу 2017. године. Исту примедбу су, стављали и бившој амбасадорки Хејли када је преузела функцију у УН, пошто је пре тога два пута бирана за гувернерку Јужне Каролине.

Прочитајте још - БИВШИ АМБАСАДОР САД: Ники Хејли ће се кандидовати за председницу

Именовање Науерове, међутим, снажно подржава државни секретар САД Мајкл Помпео, који је сматра поузданим заступником Трампове политике. После доласка Помпеа у Стејт департмент догодио се снажан заокрет када је у питању Науерова, пошто ју је његов претходник Рекс Тилерсон искључивао из ужег круга сарадника.

Науерова је због тога у више наврата претила отказом, али је захваљујући блискости с Трамповом кћерком Иванком и његовим зетом Џерадом Кушнером, успела да у Стејт департменту "надживи" бившег шефа. Пре него што ступи на нову дужности потребно је да њену номинацију потврди амерички Сенат.