СВЕ опције су отворене - поручила је у четвртак британским посланицима њихова премијерка Тереза Меј. "Можете да подржите споразум о 'брегзиту', или да Велика Британија напусти ЕУ без споразума, као и да 'брегзита' уопште не буде!", била је прецизна Мејова. А Влада у Лондону ће наставити да се припрема за опцију да из Уније изађе и без споразума.

Нацрт договора са Великом Британијом, коме је влада у Лондону после вишечасовног већања дала зелено светло, поздравио је у четвртак Ги Верхофстат, челник Управног одбора за излазак из ЕУ у Европском парламенту. Наденуо му је етикету "најбољег споразума који је Унија могла да издејствује" . Задовољна је и немачка канцеларка Меркел.
ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Споразум или хаотични "Брегзит"

На сто британске премијерке у четвртак су, међутим, од раног јутра падале министарске оставке међу којима је најзначајнија она коју је дао Доминик Раб, министар за "брегзит". Са њим су отишла још четири министра.

- Не могу да подржим предложени споразум из два разлога везаних, пре свега, за статус Северне Ирске после "брегзита" - навео је Раб у писму оставке. - Не могу да подржим нацрт, јер је регулаторни режим предложен за Северну Ирску претња по интегритет Британије.

НЕПОВЕРЕЊЕ? УКОЛИКО најмање 15 одсто посланика Конзервативне партије затражи, могуће је гласање о неповерењу премијерки Терези Меј.

Берза је реаговала прва. Британска фунта нагло је изгубила вредност после превирања у влади.

Опозициони лидер Џереми Корбин изјавио је да "премијерка мора да повуче свој полупечени споразум са ЕУ, или ће га парламент одбацити".

Мејова дели забринутост оних који верују да се договор у оквиру "брегзита" о "мекој" граници са Северном Ирском "судара" с британским суверенитетом, али истиче да је договор бољи од ранијих предлога. Посланици ће, приликом коначног изјашњавања о "брегзиту", морати да узму у обзир исход референдума о иступању из ЕУ, упозорила је. Она је, касније, ипак нагласила да ће Британија напустити ЕУ 29. марта и да неће обуставити процес иступања, што значи, закључила је, да ће испунити своје правне обавезе о финансијском "поравнању".

Транзициони период трајаће до 31. децембра 2020. или до неког каснијег датума, који се евентуално накнадно утврди. То, између осталог, значи да ће Велика Британија учествовати у буџетима ЕУ за идућу и 2020. Рачуна се да ће "развод" коштати Лондон између 40 и 45 милијарди евра.

У нацрту су најспорнији тржиште рада и социјална давања из државне касе. У оквиру права држављанства предвиђена је могућност спајања породица, супружника и невенчаних партнера, као и деце која зависе од родитеља или бака и дека, а живе у другим државама. Запосленима и онима који се баве самосталним делатностима, гарантују се после "брегзита" иста права која сада уживају.

Председник Европског савета Доналд Туск најавио је за недељу, 25. новембра, ванредни самит ЕУ на коме ће бити формализован споразум о изласку Велике Британије из Уније. Поручио је да и даље не дели ентузијазам Мејове о "брегзиту" и поновио "да је излазак Велике Британије из ЕУ губитак за све".


НАЦРТ СПОРАЗУМА ЛОШ ПО ШКОТЕ

ШКОТСКА премијерка Никола Старџен изјавила је у четвртак да је нацрт споразума лош по шкотску економију. Она сматра да ће Мејова тешко скупити већину у парламенту да би споразум био усвојен и додала да ће "у том случају, британска влада морати да се врати за преговарачки сто".