Након вишемесечне интензивне сарадње са италијанском полицијом, хрватска полиција је ухапсила четворицу хрватских држављана (60, 43, 48, 48) осумњичених за крађу накита милионске вредности у мају ове године у Венецији.

Прочитајте још: Највећи српски шанер ухваћен у Милану док је планирао бекство, естрада у жалости

Накит је украден из приватне колекције накита и других вредних индијских артефаката катарског шеика Хамада бин Абдулаха ал-Танија, која је била изложена у Венецији, у Дуждевој палати под називом "Блага могула и махараџа”, преноси регионална телевизија Н1.

Како се наводи, читава колекција накита је непроцјењиве вредности, а украден је пар минђуша од платине и дијаманата у вредности од милион долара и брош од платине и рубина у вредности од преко два милиона долара, саопштила је хрватска полиција.

Прочитајте још: Како је лажни рабин Ненад Јовановић украо слике вредне 26 милиона евра

Против ухапшених хрватских држављана покренут је кривични поступак пред судом у Венецији, а ухапшени су у координираној акцији на подручју загребачке и истарске полицијске управе, на основу европских налога за хапшење.

Један од ухапшених хрватских држављана се под вишеструким идентитетима доводи у везу с неколико великих крађа драгуља у различитим државама Европе у склопу криминалне организације "Пинк пантер" и за њим је расписана међународна потерница и од стране Швајцарске због крађе накита у вредности од осам милиона швајцарских франака у марту 2011. године у Базелу.

У склопу исте акције данас је на граничном прелазу Товарник ухапшен и пети члан криминалне организације, држављанин Србије (54), такође на основу европског налога за хапшење.