Американци су данас похрлили на биралишта, две године од доласка председника САД Доналда Трампа на власт, а, према сазнањима с лица места, одзив бирача је велики.

У САД не постоји централна изборна комисија која води евиденцију о броју бирача, али аналитичари у Тексасу, Њујорку и Мериленду рекли су Франс пресу да су изненађени приливом гласача. Избори на половини мандата америчког председника обично су обележени мањим одзивом бирача.

Прочитајте још: ДОЈЧЕ ВЕЛЕ: Чему се Европа нада на америчким изборима?

Поред тога, најмање 38 милиона Американаца гласало је унапред, што је 40 одсто више у односу на претходне изборе 2014. године.

Избори на половини мандата представљају увек осетљиво питање са актуелног председника. Две године после доласка на власт, демократски председник Барак Обама је доживео велики пораз своје странке, што је тада било кључно за усвајање његове реформе о здравству.

Прочитајте још: Америка спремна за двобој

Уколико би републиканци сада изгубили то би био пораз за Трампа који сматра изборе тестом сопствене популарности, оценила је агенција Франс прес.

Данас се бира цео нов сазив Представничког дома, трећина горњег дома - Сената, као и гувернери и посланици скупштина већине савезних држава.

РЕКОРДАН БРОЈ ЖЕНА СЕ КАНДИДОВАО НА ИЗБОРИМА

Американци данас бирају свих 435 чланова Представничког дома, чији је мандат две године, и трећину чланова Сената - 35 од укупно 100, за њихов нови шестогодишњи мандат.

На данашњим изборима за амерички Представнички дом, Сенат и функције гувернера у савезним државама, кандидовао се рекордан број Американки.

Оволики број кандидатура жена медији су већ назвали "ружичастим таласом".

Како наводи ТВ станица WAVE3, филијала "Ен-Би-Сија" у Кентакију, од 529 жена које су ушле у трку за места у Представничком дому и Сенату, њих 260 је добило подршку Демократске или Републиканске партије за кандидатуру, од чега 237 за улазак у Представнички дом и 23 за улазак у Сенат.

Већина Американки које се кандидују за Представнички дом су демократе, њих 185, док су 52 чланице Републиканске странке.

У Представничком дому тренутно има 84 жене, а у Сенату 23.

Американци данас бирају свих 435 чланова Представничког дома, чији је мандат две године, и трећину чланова Сената - 35 од укупно 100, за њихов нови шестогодишњи мандат.

Поред тога, 36 америчких савезних држава данас бира гувернере, а новембарске изборе многе локалне заједнице користе да би се грађани изјаснили о за њих важним питањима.

Ови избори ће бити својеврстан тест како за републиканског председника Доналда Трампа, тако и за Демократску партију у чијем случају треба да се види колико се опоравила од, за њих шокантне, Трампове победе пре две године у трци за Белу кућу.