ВАШИНГТОН - Америчка војска саопштила је да је успешно тестирала ракетни одбрамбени систем за који експерти тврде да представља прекретницу и доказује да САД јачају своје капацитете за обарање ракета средњег домета.

Систем "Егис" коришћен у најновијем тесту опремљен је пресретачком стандардном ракетом која је развијена у заједничком подухвату компанија "Raytheon.co" и јапанске "Mitsubishi Heavy Industries. Ltd".

Амерички званичници оцењују да је због успешности тестирања систем све ближи производњи, преноси Ројтерс. Директор Агенције за ракетну одбрану генерал-пуковник Сем Гривс рекао је да тест представља "изврсно достигнуће и кључну прекретницу".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - С-500 ће у лету хватати америчке пројектиле

Стручњаци наводе и да тест омогућава да се наставе планови о евентуалном размештању система у Пољској. Планови САД да разместе ракетну одбрану у Пољској ради одвраћања евентуалног напада Ирана изазвали су узнемирење у Русији.

Руски председник Владимир Путин поручио је да ће Русија, уколико САД напусте Споразум о нуклеарним снагама средњег домета (ИНФ), морати да одговори на сличан нацин и да европске земље "морају да разумеју" да ризикују да буду мета контраудара, уколико пристану да на свој територији поставе америчке ракете средњег домета.

Данашња проба пресретања ракете изведена је са разрача УШ Џон Фин у Пацифику, а ракета која је била мета испаљена је са локације на Хавајима.