OD STALNOG DOPISNIKA

BRISEL


EVROPSKA komisija je u utorak odbila predlog italijanskog budžeta za 2019. godinu, koji predviđa deficit od 2,4 odsto. To je prvi put da Brisel ne odobri budžet jedne zemlje članice. Rimu je istovremeno ostavljen rok od tri nedelje da predlog budžeta za sledeću godinu svede u prihvatljive okvire Pakta stabilnosti, koje je prethodna vlada bila fiksirala na 0,8 odsto.


Pročitajte još: NAPETO IZMEĐU EU I ITALIJE: Rim ne odustaje od spornog budžeta


Ukoliko Italija ne odgovori pozitivno, otvoriće se značajna kriza u odnosima između Brisela i Rima. Italijanima u tom slučaju preti procedura zbog preteranog zaduživanja, sa finansijskim sankcijama koje u teoriji mogu da idu do 0,2 odsto BDP, što u italijanskom slučaju iznosi 3,4 milijarde evra po podacima za 2017. godinu.

Ovakav stav Evorpske komisije, na pismo koje im je, dan ranije, kao odgovor, poslao italijanski ministar ekonomije i finansija Đovani Trija, bio je očekivan, jer bi, u suprotnom, ova institucija stavila na kocku svoj kredibilitet. Italija je tom prilikom poručila da ne odustaje od ponuđenog predloga budžeta, što je upalilo crvenu lampicu u Briselu.

- Pravila su ista za sve i ako nema poverenja, štetu će da snosi cela EU - poručio je u utorak, objašnjavajući odluku kolegijuma EK, potpresednik Komisije i komesar nadležan za evro, socijalni dijalog, finansijsku stabilnost, finansijske usluge i uniju tržišta kapitala Valdis Dombrovskis.

On je istakao da italijanski dug u visini od čak 131 odsto BDP predstavlja 37.000 evra zaduženja po glavi stanovnika i da predlog novog budžeta ne ide u pravcu smanjivanja zaduženja. S druge strane, vlada u Rimu ističe da upravo na ovaj način, podizanjem kupovne moći, žele da podstakne potrošnju i privredni rast.


Pročitajte još: NEVREME U ITALIJI: Grad obeleo ulice Rima, višemilionska šteta


Evropski komesar za ekonomiju i finansije Pjer Moskovisi je istakao da je reč o do sada neviđenoj situaciji, ali i da odluka EK nikoga ne iznenađuje.

- Ovo je važna etapa, bez presedana, jak i težak trenutak koji se nikada pre nije dogodio - upozorio je Moskovisi, ali i poručio da ima još dosta prostora za reagovanje.

Takođe je naglasio da se EK ne meša u utvrđivanje budžetskih prioriteta zemalja članica, ali da brine o uticaju neuravnoteženog budžeta na život građana. Moskovisi je pojasnio da rok Italiji ističe 13. novembra, do kada se očekuje revidirani predlog budžeta, posle čega će EK dati novo mišljenje. Poručio je, takođe, da EK želi da nastavi dijalog s Italijom.

Mnogi Briselu zameraju da je preterano ažuran kada je u pitanju Italija sa populističkom vladom, dok, na primer, ne upućuje kritike Francuskoj, čiji je budžet sinonim za još veći deficit, s 2,8 odsto. Stručnjaci iz evropske administracije, međutim, ističu da je italijanska tendencija daleko opasnija od francuske. Dombrovskis je u utorak poručio da odluke EK zavise od činjenica, a ne od političkog izbora, dok je Moskovisi dodao da je, suprotno od primedbi, Brisel još otvoreniji za dijalog, baš zato što je reč o "populistima", čiju je definiciju sam stavio pod navodnike.

Ukoliko Italija odgovori negativno, EU će zapasti u još jednu krizu. Neposredno pre nego što će Brisel izaći sa svojim stavom, predsednik italijanske vlade Đuzepe Konte je poručio da nije predviđen plan B.