МОСКВА: ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


РУСКА православна црква је одлучила да прогласи цариградског патријарха Вартоломеја расколником, пошто је стао на страну расколника у Украјини - саопштио је митрополит Иларион, који руководи спољним пословима у Московској патријаршији.

- Тиме што је цариградски патријарх признао расколнике у Украјини, он се придружио њима. Тако је то по црквеним канонима - објаснио је митрополит Иларион пред ТВ камерама.

То показује да је Москва одлучила да задуго нема никакве односе са Цариградском патријаршијом. Прогноза Синода Цариградске патријаршије да ће Руска православна црква остати усамљена није се остварила. Архијерејски синод Руске православне цркве у иностранству подржао је 19. октобра Московску патријаршију и такође раскинуо све односе са Цариградском патријаршијом, а њихове одлуке сматра неважећим, јер нису у складу са концепцијом истинског православља.

С друге стране, Цариградска патријаршија је саопштила да, упркос одлуци Московске патријаршије, не жели да раскида односе са Руском православном црквом. Поручено је свештеницима и верницима да не раскидају "канонско општење". Руске православне цркве које су у западној Европи под окриљем Цариградске патријаршије саопштиле су верницима да и даље долазе у храмове и моле се Богу. Саопштава се и да васељенски патријарх у својим молитвама помиње московског патријарха.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПОДРШКА АУТОКЕФАЛНОСТИ УКРАЈИНСКЕ ЦРКВЕ: На митингу Порошенко и поглавар непризнате цркве

Без обзира на обећања украјинских власти и Цариградске патријаршије да неће бити отимања храмова које сада користи Украјинска православна црква Московског патријархата, већ је почела увертира која најављује неминовне сукобе. Питање је само када ће расколници кренути у окршаје.

Синод расколничке Украјинске православне цркве је већ одлучио да у новој титули самопроглашеном патријарху Филарету Денисенку дода титулу настојника Кијевско-печерске лавре. То је службено саопштио Филаретов портпарол Јевстратиј Зорја. То значи да они верују да ће Филарет на Сабору уједињења бити проглашен патријархом и да ће они преузети бригу о главној православној светињи у Украјини, Кијевско-печерској лаври, која је за сада у склопу Украјинске православне цркве Московског патријархата на чијем је челу митрополит Онуфриј.

Кијевско-печерска лавра сад је у окриљу Московског патријархата


Нема сумње да ће се тој "селидби" противити свештеници и верници Украјинске православне цркве лојалне Московској патријаршији који су се до сада молили у Кијевској лаври. Најважније је сада да не дође до крвопролића кад националисти буду хтели да насилно освоје храмове и протерају свештенике који "нису довољно патриоте".

Сада је у току кампања наговарања свештеника који су били лојални руском патријарху Кирилу да пређу на другу страну. Први који је прешао на страну Цариградске патријаршије и расколника је митрополит Александар Дробенко. Он је био на челу митрополије Перејаслава. Изјавио је да се од сада сматра цариградским свештеником.

ПРЕДАЛИ ПОДВОРЈЕ

УКРАЈИНСКА Врховна рада, односно парламент, одлучила је да преда Андрејевску цркву у Кијеву Цариградској патријаршији да у њој буде њено подворје које има функцију амбасаде. Зграда цркве ће и даље бити власништво украјинске државе.